'ZLATKINE ŽUTE MINUTE'

Napokon ćemo vidjeti animiranu Zlatku

Krešimir Zimonić razmišljao je o animiranom filmu o Zlatki posljednjih dvadeset godina. No, ideju je realizirao tek nedavno uz pomoć nekoliko suradnika. Rezultate njihova rada moći ćemo vidjeti večeras premijerno u izložbenom prostoru Laube, gdje je u 20 sati predviđen i razgovor sa Zimonićem.

Autor serije stripova “Zlatka”, koje je godinama objavljivao u Modroj lasti, i dugogodišnji umjetnički direktor Zagreb filma, najduže se u stvari bavio idejom kako animirana Zlatka izgleda. Jer u stripu je često znala mijenjati izgled, ponekad je bila mlađa, ponekad starija. Vrijeme joj je drukčije prolazilo, no definitivno je i odbijala odrasti.

Priča o mislima

Animirani je film “Zlatkine žute minute” priča o njezinim mislima, o potrazi za drugim i mnogo ljepšim svijetom. Priča je to o mašti, o tome što se zapravo vrti u njezinoj glavi. Započinje u sivilu svakodnevnog života, a zatim se polako pojavljuju boje izmaštanog svijeta.

- To je, zapravo, posve lako napisati: sivi grad, sivi ljudi, sivi svijet, no puno je teže kasnije realizirati - kaže Zimonić.

Iako je prva ideja bila da film traje osam minuta, kasnije je, u postprodukciji produljen na petnaest minuta.

Osim filma, u Laubi je otvorena i izložba Zimonićevih akvarela i crteža olovkom na papiru. Posljednji takav rad datira na kraj osamdesetih, jer se od tada stripovi sve rjeđe rade rukom.

Zimoniću je, također, Fibra upravo izdala i knjigu u kojoj su sabrani svi stripovi Zlatke. Zlatka je nastala slučajno, a naziv je dobila po svojoj dugoj plavoj kosi.

Kada je započela svoj samostalni život, teško je bilo zamisliti koliko će sve trajati, pa i to da će ove godine proslaviti 25. rođendan. Objavljivana je u Modroj lasti, sve do prošle godine. Izlazila je svaka dva tjedna, bilo je i stihova, i komentara aktualnih zbivanja, i izmišljenih priča.

Često je, dok je radio Zlatku, Zimonić pozivao svoje brojne kolege kao gostujuće autore. Jednom je to bio Dubravko Mataković s Malim Ivicom, drugi put Darko Macan, koji će inače večeras, uz filmologa Nikicu Gilića, i govoriti na promociji.

Početak u Pegazu

Ljubav prema stripu kod Zimonića je započela suradnjom s časopisom Pegaz 1975. godine, a četiri godine kasnije slijedi i Novi kvadat, čiji je jedan od protagonista.

A ideja o dugometražnom filmu “Zlatka”?

- Možda, ništa nije nemoguće kada je Zlatka u pitanju - zaključuje Zimonić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:26