Nagrada Vanji Ilić

Napokon dobar Spomenik braniteljima. Podignut će se u Rovinju, bit će to velika zlatna linija

Izgled budućeg spomenika u Rovinju

 Ured V.I.A.
Swpomenik će se podići na Trgu na lokvi, a dominira golema pozlaćena klupa

Vanja Ilić, jedna od najboljih arhitektica svoje generacije, osvojila je nagradu za Spomen obilježje hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Rovinju. Bit će to, ako je suditi po renderinzima, jedno od boljih rješenja, jer svakvih smo se spomenika nagledali kroz prošlost na ovu temu. Iako je riječ o gradskom prostoru kroz koji prolazi mnogo ljudi, kako objašnjava ova arhitektica, trenutačno je to zapušteni dio grada. Nadodaje kako se čini da je u kakvom predgrađu, a ne u centru istarskog grada. Naime, spomenik će se podići na Trgu na lokvi. Vanja Ilić je autorica, dok je član projektnog tima Dominik Lovrečić.

"Prostor koji već jest mjesto okupljanja ljudi trenutno je degradiran neadekvatnom urbanom opremom i neprikladnim sadržajima. Posebno je ugrožen jakim kolnim prometom, te parkingom, koji zauzimaju veliki dio njegove površine. Najveća kvaliteta lokacije je da u budućnosti može postati mjesto mirne oaze unutar gradske vreve".

image

Spomenik braniteljima

Ured V.I.A.
image

spomenik braniteljima

Ured V.I.A.

Koncept kojeg je predložila Vanja Ilić jest, kako navodi, "dnevni boravak građana i turista", a isto tako i mjesto "za programe posebnih i svečanih prilika".

Ova arhitektica, dalje, tumači: "Osvještavanje žrtve rata procesuira se kroz boravak u miru, kroz priliku za odmor i kontemplaciju, ali i radost i vrijeme ugodnog i sigurnog boravka koje nam je ratna žrtva omogućila". Prostor definira, prije svega, golema klupa na kojoj se može sjediti, golema pozlaćena linija. Klupa je od mjedi, pa se tako materijal koji se inače koristi za spomenike, u ovom slučaju koristi za klupu. Natpis PRO MEMORIA. PRO FUTURO. izveden je laserskom gravurom. Žiri u spomenutoj zlatnoj liniji vidi velik simbolički kapacitet, te konceptualnu jasnoću.

Kako Vanja Ilić, dalje, objašnjava: "Mjed s vremenom nejednolično patinira, ovisno o intenzitetu korištenja, dajući klupi vidljivu ljepotu života spomenika u odnosu s korisnicima. Kao moguće alternativno rješenje predlaže se lijevani beton s oblogom od zlatnih listića (poput završnog sloja skulpture 'Prizemljeno sunce' Ivana Kožarića u Zagrebu). Zaštitu od prevelike insolacije i stvaranje lokalne mikro klime omogućuje bogato zasjenjenje trga krošnjama".

image

Vanja Ilić

Neja Markicevic/Cropix

Predviđa se sadnja drveća "prikladnije vrste od trenutno zatečene te se predlaže Celtis australis koja odgovara klimatskim uvjetima, a osigurava veliku krošnju bogate hladovine". Rasvjeta je zamišljena na sljedeći način: na samostojećim stupovima pozicionirane su spot svjetiljke različite visine s mogućnošću usmjeravanja i formiranja scena kako bi se postigli mikroambijent posebnog ugođaja, umjesto kontinuirane jednolične javne rasvjete.

Natječaj je drugostupanjski. Vanja Ilić autorica je mnogih nagrađenih radova, primjerice za Modni atelje Branke Donassy, inače njezine majke, ili uređenje interijera Muzeja vučedolske kulture, kojeg je radila Radionica arhitekture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 04:44