KOLAŽNI PROJEKT

'Napuštena utopija': Spomenici iz doba SFRJ u novom kontekstu

Spomenik Sutjeska uklopljen je u mediteransko okružje

Projekt Napuštena utopija (Deserted Utopia) niz je kolaža - ironičnih, provokativnih i duhovitih slika - koje smještaju ‘svima poznate’ zgrade, spomenike iz doba Jugoslavije kao i iz njene okolice u novi kontekst. Tako je spomenik Sutjeska smješten u mediteransko okružje postao nalik poznatoj plaži Stiniva na Visu, spomenik Kozara je prizor, golemi totem u kojem turisti uživaju na plaži, a iza beogradskih nebodera Geneks viri drug Tito. Dok se starije generacije prepiru oko važnosti objekata iz vremena socijalizma, zapravo o socijalizmu i komunizmu kao takvom, mladi nekadašnje relikvije režu i redefiniraju te od njih stvaraju neke nove svjetove.

Nakon Zagreba Beograd

Autorice splitska vizualna umjetnica Tanja Deman i beogradska aarhitektica Vesna Jovanović pripremile su i umjetničku knjigu “Deserted Utopia” koja je je zamišljena kao dijalog između dvije struke, između vizualnog umjetnika i arhitekta, i predstavlja pregled njihovog stvaralačkog procesa koji preispituje, redefinira i manipulira fenomene nastale u arhitektonskom opusu 20. vijeka u Istočnoj Europi. Izložba njihovih radova od jučer je otvorena u zagrebačkoj galeriji Vladimir Nazor. Izložba sadrži instalaciju, light boxove, i predstavljanje umjetničke knjige, te okrugli stol. Nakon Zagreba izložba će gostovati u Beogradu i u Rotterdamu.

Neizvjesna prošlost

- ‘Deserted Utopia’ je umjetnički projekt koji kontemplira i razmišlja o primjerima u arhitekturi čiji je početak proizašao iz ideje emancipacije modernog socijalističkog društva, ali danas predstavlja ‘neizvjesnu prošlost “, onu s kojom se post-socijalističko društvo pokušava pomiriti - kaže umjetnica Tanja Deman. Kroz projekt autorice su promatrale metode ugradnje ideologija u urbano planiranje kao i temu javnog u okružju kolektiviteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:03