PERFORMANS

‘Navlažena domovina‘: Labrović derao zastave pa ih potom pokrpao, a jednu i djelomično spalio

prostoru kreacije Uranija
 Tomislav Blazi
Zastave je poslao iz Berlina, gdje živi, a prije nego što su izložene obješene na kvačicama za veš, sve su bile navlažene

Udruga Domino sinoć je u zagrebačkom prostoru kreacije Urania obilježila prestanak predsjedanja Hrvatske Vijećem EU. U sklopu događanja performans umjetnik Siniša Labrović predstavio je instalaciju nazvanu "Navlažena domovina" koja tematizira, kako je rekao "kontinuiranu uspaljenost idejom domovine kroz motiv nacionalne zastave".

Konceptualni umjetnik izložio je niz zastava na neke je našio tkanine, primjerice čipku, ili pak, osobne predmete, neke je poderao pa potom pokrpao, a jednu je i djelomično spalio. Zastave je poslao iz Berlina, gdje živi, a prije nego što su izložene obješene na kvačicama za veš, sve su bile navlažene.

Završnica je to projekta Domina "Budućnost političkog performansa".

image
prostoru kreacije Uranija
Tomislav Blazi


Sinoć su u sklopu završnice projekta premijerno prikazali kratki film Viktora Krasnića i Brune Isakovića o umjetničkoj akciji iz 2013. KroaTisch - EU Freundschaft nažalost pokojnog Željka Zorice Šiša. U suradnji s Gongom organizirana je panel diskusiju Podvlačimo crtu - 7 godina kasnije na temu što se promijenilo i/ili obistinilo od ulaska u Europsku uniju. Sudjelovali su Nora Krstulović, Siniša Labrović i Sanja Sarnavka, a moderirala Jelena Berković.

image
prostoru kreacije Uranija
Tomislav Blazi

Labrović je sudjelovao preko video linka. Pjevala je Maja Rivić, "Lijepu našu" i "Na lijepom plavom Dunavu", a kuhao je iranski chef Mehdi Badan Firouz, čija je kuhinja fuzija Mediterana i Irana. Zvonimir Dobrović čitao je pjesmu Borisa Marune "Hrvati mi idu na jetra".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 06:11