LAŽNI BUKOVAC NA AUKCIJI

Ne postoji Bukovčev akt na kojem se ne vide ženske grudi

Aukcijska kuća Pictura i prošle je godine nudila lažnog Bukovca

ZAGREB - Akt “Bijela robinja” Vlahe Bukovca nudi se na prodaju po početnoj cijeni od 69 tisuća eura. Datira u 1884. godinu, potpis je B. Bukovac, kako se umjetnik potpisivao u to doba, dimenzije su 110 puta 200 centimetara, a prodaje se u praškoj galeriji, ujedno i aukcijskoj kući Pictura. Jedini je problem što sliku nije naslikao Bukovac.

Rana faza

Tako su nam, barem, javili iz jedne zagrebačke galerije, a za sada žele ostati anonimni. Kažu kako su odmah shvatili da neće licitirati za ovu sliku:

- To je rana faza Vlahe Bukovca, no bilo nam je odmah jasno kako je ovo preslab rukopis za cavtatskog majstora. Rukopis je pretvrd, kao i draperija u pozadini, a potpis je previše školski. Bukovac je slavio žensku ljepotu i obožavao žene . Gotovo da ne postoji Bukovčev akt na kojemu se ne vide ženske grudi. Ovdje se grudi ne vide, što je također sumnjivo - rekli su nam.

Tko je dao certifikat

Kontaktirali smo i prašku galeriju i aukcijsku kuću Pictura, no odgovor, do zaključenja ovog izdanja, nije stigao. Zanimalo nas je, naime, tko im je dao certifikat da je riječ o Bukovcu, budući da se to nigdje ne navodi.

U potpisu pod sliku, koja će biti ponuđena na aukciji 31. siječnja, piše kako je Bukovac naslikao taj isti motiv “Bijele robinje”, no godinama kasnije. Točnije 1909. godine, što smo provjerili i u opsežnoj monografiji Vere Kružić Uchytil. Taj akt “Bijele robinje”, s orijentalnim tepisima u pozadini, u monografiji je na istaknutom mjestu, a navodi se kako je nastao upravo u Pragu. Rukopis je mekan, i vrhunski, kao i inače kod ovog umjetnika, odnosno, riječima autorice monografije, riječ je o poentilizmu sjajnih, sočnih boja.

Inače, iz te, 1884. godine, datira i Bukovčev akt “Povjerljiva priča”, koji je nastao u Parizu, gdje je umjetnik tada živio. Pokazuje dva ženska naga lika u povjerljivom razgovoru, a nježnost rukopisa i pažljivo nanošenje tonova neusporedvi su s “Bijelom robinjom”. Iako je Bukovac varirao u opusu, nemoguće je da je baš toliko.

Sumnje galerista Jeriča

Uostalom, dvije godine ranije naslikao je svoj najpoznatiji akt, “Veliku Izu”, koja je doslovno pomela Pariz, nakon što je bila izložena na Velikom pariškom salonu.

O aukcijskoj kući Pictura već smo pisali. Naime, galerist Ivo Jerič bio nas je upozorio da slika “Portret dalmatinske plemkinje”, s potpisom ovog autora, i datacijom u 1895., a koju je prošle godine nudila na prodaju također Pictura, nije naslikao Bukovac. Jerič je odmah posumnjao, a sumnje mu je potvrdila i Vera Kružić Uchytil: ne kupujte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:56