TIHA MISA

"Nećemo dopustiti da nam zabrane pobačaj, u Poljskoj žene umiru zbog toga"

Tiha misa na Jelačićevom trgu

 /Udruga Domino
Umjetnica Arijana Lekić Fridrih i udruga Domino po sedmi su put okupili aktivistkinje i aktiviste, upozoravaju na opasnost od zabrane pobačaja

Sedmi je put na zagrebačkom glavnom trgu, Jelačićevom, održana Tiha misa.

Organizirali su je udruga Domino i umjetnica Arijana Lekić Fridrih koja je ovu današnju tihu misu posvetila Doroti - Poljakinji koja je 23. 5. umrla jer doktori nisu na vrijeme reagirali i napravili pobačaj - iako je njezin petomjesečni fetus već bio mrtav. Njezina obitelj obznanila je kako je Dorota umrla od septičkog šoka i posljedičnog otkazivanja organa.

"Scenarij kojem svjedočimo svake prve subote u mjesecu, u kojem nekolicina muškaraca u navodnoj "molitvi" ustraje na dokidanju ženskih prava, a osobito onih reproduktivnih, upravo je onaj koji se odvijao i u Poljskoj, zemlji u kojoj je danas pobačaj kriminaliziran. Nećemo dopustiti da se ista situacija ponovi u Hrvatskoj, i zato nastavljamo s kontraakcijom nasuprot klečateljima, Tihom misom, glasno i ustrajno, i dalje bez ikakve reakcije vlasti, grada ili Kaptola.", poručuju organizatori.

image

Tiha misa na Jelačićevom trgu

/Udruga Domino

"Tiha misa" je skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić- Fridrih kao reakcija na upornu i intenziviranu re-tradicionalizaciju Ustavom definiranog sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći u navodnoj molitvi svake prve subote u mjesecu u 10 gradova u Hrvatskoj.

"Ono što se proteklih mjeseci svake prve subote u mjesecu održava diljem Hrvatske odraz je sve snažnijeg prodora vjerskog fundamentalizma u javni i medijski prostor normalizirajući pritom diskurs koji čini podjele među pravima žena i muškaraca. Ove molitve u stopu prate scenarij iz Poljske, koja je nedovoljno odlučnom društvenom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje u početku izolirane skupine muškaraca prema ženama, došla do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava. Ne radi se o skupini muškaraca koji "mirno mole krunicu", radi se o organiziranoj akciji koja seže toliko daleko da se našim "Vitezovima" na trgovima diljem Hrvatske pridružuju, već iskusni, poljski aktivisti.

image

Tiha misa na Jelačićevom trgu

/Udruga Domino

Danas kad znamo da iza ovih "molitvi" stoji Zaklada Ordo Iuris ne moramo se pitati kakvu budućnost spremaju, ali mi ćemo se izboriti da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi ovakve borbe i za sobom ostaviti društvo u kojem su žene jednake, zaštićene pred zakonom i daleko od margina na kojima se danas većina žena nalazi.", stoji u priopćenju udruge Domino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:19