'ILUSTRACIJE PRIČAJU'

NEOBIČNA IZLOŽBA U ORIS KUĆI ARHITEKTURE Desetero mladih umjetnika umjesto odgovora za intervju poslali su svoje crteže i tako je nastala izložba

Radovi Stipana Tadića, Dominka Vukovića i OKO

U četvrtak, 28.rujna u 19 sati održat će se otvorenje izložbe Ilustracije pričaju pod pokroviteljstvom međunarodnog arhitektonskog ureda Artelior. Izloženi radovi nastali su kao rezultat serije Snapshot intervjua vođenih od travnja do kolovoza 2017. godine u suradnji sa portalom Buro 24/7. Izložbu će se moći pogledati do utorka, 10. listopada, u Oris kući arhitekture.

Povodom zatvaranja izložbe održati se se dobrotvorna aukcija izloženih radova u svrhu pomoći radu Udruge Pragma koja se bavi promicanjem, razvitkom i unaprjeđenjem svih aspekata socijalne i zdravstvene zaštite socijalno ugroženih i bolesnih osoba.

Izložba se sastoji od 50 radova nastalih u sklopu Snapshot intervjua sa deset mladih ilustratora iz Hrvatske i Srbije. Sama riječ snapshot označava kratki uvid ili malu količinu informacija prema kojima možemo naslutiti kakav je netko. Intervju je osmišljen na način da svi autori odgovaraju na 5 istih pitanja kroz svoj primarni medij – ilustraciju i umjesto pisanih odgovora nam crtaju priče o sebi. Različitih formata i tehnika, radovi daju jedinstvenu introspektivu kojom ogoljuju intimu autora i otkrivaju stvari koje je lakše nacrtati nego napisati. Ujednačena pitanja autorice Lane Petrak daju komparativni prikaz tehnike te skrivenog svijeta mašte intervjuiranih umjetnika.

Na ovoj izložbi nam svoje priče o ludostima i ljubavi pričaju ilustratori OKO, Stipan Tadić, Hana Tintor, Klasja Habjan, Davor Gromilović, Dominik Vuković, Klara Rusan, Tea Jurišić, Killa slova i Manuel Šumberac.

Autorica izložbe i serije intervjua Lana Petrak završila je studij arhitekture u Zagrebu, a dodatno se obrazovala te radila u Münchenu i Amsterdamu. Uz rad u arhitekturi, djeluje interdisciplinarno te sudjeluje na međunarodnim radionicama, a u slobodno vrijeme prati i promiče likovnu umjetnost, osobito mlade autore. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:19