ROVINJ

Neobična pojava u selu: Koriste reklame za McDonald‘s ili za IKEA-u umjesto krovova, otporni su na vlagu

North Undercover

 Mikhail Lebedev & Ivan Druzhinin
Mikhail Lebedev & Ivan Druzhinin izlažu na festivalu fotografije Photodays u Rovinju, osvojili su prvu nagradu u kategoriji pejsaž

Rovinj Photodays jedan je od najvećih festivala fotografije Jugoistočne Europe. Riječ je o cjelogodišnjem projektu koji podržavaju brojne kulturne ustanove i organizacije te nekoliko ključnih pokrovitelja, a održava se od 2008. godine.

U konkurenciji za najbolju fotografiju arhitekture prvo mjesto je osvojio projekt "North Undercover", drugo ide projektu "One to one goes one to ten", a na trećem je "Polagramme". Donosimo vam tri najbolja rada, u konkurenciji pejsaž, i objašnjenja pojedinih fotografa.

1. MJESTO

North Undercover

Mikhail Lebedev & Ivan Druzhinin

St. Petersburg, Rusija

Dokumentarni fotograf

Zamislite sebe kako lebdite iznad jednog od ruskih sela na dalekom sjeveru. Pogledajte dolje i pred vama će se razotkriti reklame: McDonald‘s, IKEA, Tide, Milka. Tko je ciljana publika? Zašto se obraćaju nebu, Bogu?

image

North Undercover

Mikhail Lebedev & Ivan Druzhinin

Čovjek bi mogao pretpostaviti da se radi o nekoj vrsti kargo kulta. Međutim, pravi razlog ovakvog prizora leži u ljudskoj domišljatosti. Mještani kupuju rabljene reklamne panoe za kućne potrebe. Ovi panoi cijenjeni su zbog svoje izdržljivosti i otpornosti na vlagu. Predstavljaju zadivljujući primjer nenamjernog recikliranja.

Za stanovnika grada reklamni pano predstavlja vizualni element kapitalističkog društva, za stanovnika sela jeftin način da se popravi krov. Godine uzimaju svoj danak – slike polako blijede pod suncem i kišom. Konzumeristička i politička značenja nestaju s površine ovih panoa, koji sada u potpunosti preuzimaju funkciju krova.

image

North Undercover

Mikhail Lebedev & Ivan Druzhinin
image

North Undercover

Mikhail Lebedev & Ivan Druzhinin

2. MJESTO

One to one goes one to ten

Mara Novak

1987. Wolfsberg, Austrija

Živi i radi u: Beč, Austrija

Za izložbu one to ten goes one to one u Camera Austria Graz 2019 upotrijebljeni su radovi s jedne od mojih prethodnih izložbi. Naslov prethodne prostorno specifične izložbe bio je one to one goes one to ten. Moj je zadatak bio odvojiti radove od prostora i prikazati ih u novom kontekstu. Nakon ove izložbe emancipacija prostorno specifičnih radova i obrada procesa u postavu postali su ključni dio moje umjetničke produkcije.

Ovaj korak sada će se ponoviti s novim predstavljanjem, u Ateljeu likovnih umjetnosti u Beču. Rearanžiranje Revizija s uokvirenim i samostojećim izložbenim skulpturama sada ima za cilj predstaviti djelo u potpuno novom kontekstu. Snažniji fokus na keramičke objekte i uokvirene radove kombiniran je sa slobodnim korištenjem filter-folija LEE velikog formata. Ono što je služilo za bojanje svjetla u stvaranju djela sada postaje baza i podloga novog aranžmana.

image

One to one goes one to ten

/Mara Novak Eva Kelety
image

One to one goes one to ten

/Mara Novak Eva Kelety

3. MJESTO

Polagramme

Jana Dillo

1992. Gengenbach, Njemačka

Godine 2020. započela sam seriju fotografija Polagrami (Polagramme) koja kombinira stari Fuji Peel-Apart-Film (FP100c) s tehnikom fotograma (fotografija napravljena bez fotoaparata). Polagrami prikazuju apstraktne geometrijske oblike u raznim bojama, stvorene u tamnoj komori pomoću povećala, svjetla u boji i šablona. Kontrolirana slučajnost ove "slijepe" tehnike igra važnu ulogu u mojim fotografijama i onemogućuje njihovu rekonstrukciju.

image

Polagramme

/Jana Dillo
image

Polagramme

/Jana Dillo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:42