Piše Nenad Polimac

Neobičnoj priči o glumici koja stiže u Francusku kako bi igrala u filmu ‘Vampiri‘ bio je zajamčen kultni status

irma vep

 Hbo Max/Hbo Max
Redatelj i njegova zvijezda poslije su se vjenčali, brak nije dugo trajao, ali je Assayas bio i dalje opsjednut ‘Irmom Vep‘

Film "Irma Vep" s hong­konškom zvijezdom Maggie Cheung, snimljen 1996., bio je dobar razlog da Oliviera Assayasa uvrstimo na listu najzanimljivijih novih francuskih redatelja.

Kako nije igrao u našim kinima, morali smo ga nabavljati na VHS kazetama, ali se investicija isplatila.

Neobičnoj priči o glumici (Maggie Cheung­ igra samu sebe) koja stiže u Francusku kako bi igrala u novoj verziji nijemog filma "Vampiri" legendarnog Louisa Feuilladea bio je zajamčen kultni status kako zbog fabule u kojoj se glavna junakinja poistovjećuje s likom koji igra, kradljivicom i špijunkom, tako i zbog neobične atmosfere koju je još ne tako poznati filmaš postigao u ostvarenju koje traje manje od 100 minuta.

Redatelj i njegova zvijezda poslije su se vjenčali, brak nije dugo trajao, ali je Assayas bio i dalje opsjednut "Irmom Vep", želeći po njoj napraviti mini-seriju u produkciji HBO-a.

Obično takvi projekti ne završavaju dobro, no sudeći po prvim epizodama (ima ih ukupno osam) Assayas je znao što radi.

Alicia Vikander sada glumi naslovnu junakinju, priča je prilagođena njezinoj situaciji (zvijezda blockbustera za promjenu snima retro art film), a sve ono što vam se sviđalo u originalu suvislo je prerađeno za današnje doba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 19:18