Ima i zanimljivu povijest

Nepoznato djelo slavnog umjetnika: Čupavi terijer koji je ostao u sjeni Manetove ‘Olympije‘ prodaje se za pet milijuna kuna

Manet, ‘Pas Bob‘

 Christie‘s
‘Glavu psa ‘Boba‘ čija se vrijednost procijenjuje na između 400.000 i 600.000 dolara, naručio je 1876. godine operni pjevač i kolekcionar umjetnina

Sljedećega mjeseca kolekcija Getty pojavit će se na aukciji aukcijske kuće Christie‘s, a njenim dijelom će biti i neočekivana djela Édouarda Maneta, jednoga od najistaknutijih predstavnika francuskog impresionizma, piše The Art Newspaper.

Manet je najpoznatiji po prikazima žena i pariškog društvenog života, a među najpoznatijim naslovima često se spominju " Doručak na travi" i "Olympia" iz 1863. te "Bar u Folies-Bergèreu" iz 1882. godine, no ovoga puta, ljudske subjekte koji gledaju ravno u posjetitelja, zamijenit će terijer Bob.

"Glavu psa ‘Boba‘" (Tête du chien "Bob"), čija se vrijednost procijenjuje na između 400.000 i 600.000 dolara, naručio je 1876. godine operni pjevač i kolekcionar umjetnina Jean-Baptiste Faure, u čijem je posjedu bilo čak 67 Manetovih djela (mogao se pohvaliti i nekim Degasovim, Monetovim i Pissarrovim naslovima) te ga se smatra umjetnikovim najvažnijim mecenom.

Portreti kućnih ljubimaca nisu bili prezastupljeni u njegovom opusu. Katalog njegovih djela broji ih samo osam, od kojih će se dva naći na nadolazećoj aukciji. Uz Boba predstavit će se i "Pas Donki" (Le chien "Donki") iz 1876. godine, čija se vrijednost procijenjuje između 300 000 i 500 000 dolara.

"Bob" je svojedobno, prije Drugog svjetskog rata, bio dio iznimne kolekcije impresionističkih i postimpresionističkih djela u vlasništvu Estelle i Ludwida Katzenellenbogen. Pošto se par rastao, Manetov je "Bob" ostao u Estellinom vlasništvu. Ona je tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća pobjegla iz Njemačke u Švicarsku, a zatim i u Sjedinjene Američke Države. Slika se u njenoj kolekciji zadržala do 1945. godine te je potom krenula na svoj put dok 1982. godine nije došla u ruke Gettyja. Skora prodaja slike dio je pogodbe između Gettyjevih i Katzenellenbogenovih nasljednika.

"Restitucija je složeno područje u razvoju i ova je slika krasan primjer tog razvoja i nijansi prisutnih u tome procesu", kaže predsjednik Christie‘s-a Marc Porter.

Prva prodaja radova iz kolekcije Ann i Gordona Gettyja održat će se sljedećeg mjeseca pri kući Christie u New Yorku.

"Slika je izrazito šarmantna. Poželiš se sagnuti i dati psiću kolačić", kaže Porter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:59