IZLOŽBA

"Nevjesta" kosovske umjetnice Shqipe Kamberi otvara se u Galeriji Forum

NEVJESTA - Shqipe Kamberi
Izložba je komentar Kanuna, albanskog običajnog prava iz srednjeg vijeka, čije tragove možemo vidjeti i danas

Izložba Nevjesta kosovske umjetnice Shqipe Kamberi bit će otvorena sutra se u 18 sati u zagrebačkoj Galeriji Forum. Izložbu organizira Zajednica Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Shqipe Kamberi rođena je 1975. u Prištini na Kosovu. Godine 1998. diplomirala je slikarstvo na Akademiji znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Prištini, u klasi Muslima Mulliqija, i završila doktorski studij u klasi Visara Mulliqija.

Izložba Nevjesta suvremeni je komentar Kanuna, albanskog običajnog prava iz srednjeg vijeka, kodificiranoga u 15. stoljeću kao Kanun Lekë Dukagjinija. Prema njemu prava žena su izrazito ograničena. Takvi običaji dugo su se zadržali u dijelovima Albanije i Kosova, a njihove tragove možemo vidjeti i danas. Radovi Shqipe Kamberi predstavljaju portrete mladenki s detaljima tradicionalne albanske nošnje. Ovaj ciklus je suvremeni, feministički komentar tradicionalnog prava koje stavlja žene u podčinjeni položaj. Ženske figure u njemu su uronjene u tradicijske nošnje, oči su im pokrivene, a njihov se identitet gubi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:36