‘DJEVICA S DJETETOM‘

Nije kupio dar pa svratio u knjižaru: ‘Ponudili su mi crtež. Platio sam 30 dolara, a vrijedi 10 milijuna!‘

”Djevica s djetetom” Albrechta Dürera

 Elliott Franks/Eyevine/Profimedia
Crtež Albrechta Dürera otkriven je posve slučajno, nakon što je kolekcionar umjetnina svratio u knjižaru jer je zaboravio kupiti dar

Crtež iz 16. stoljeća jednog od ključnih ličnosti njemačke renesanse, Albrechta Dürera, procijenjen je na više od 10 milijuna dolara, nakon što je prvotno kupljen na rasprodaji za samo 30 dolara 2017. godine.

Prema Agnews Gallery, londonskoj aukcijskoj kući koja je u posjedu umjetnine, Albrecht Dürer - koji je umro 1528. godine - smatra se i najvećim njemačkim umjetnikom svog vremena i jednim od najvažnijih umjetnika i intelektualaca europske renesanse, prenosi CNN.

Otkriveni crtež nosi naslov "Djevica s djetetom". Budući da su Dürerova karijera i nasljeđe detaljno proučavani od njegove smrti, iznimno je rijetko pronaći njegova nepoznata djela, a Agnews Gallery je u priopćenju za javnost navela kako je ovaj crtež bio "predmet značajnog interesa od njegovog ponovnog otkrića".

Kolekcionar umjetnina iz Bostona, Clifford Schorer, inače konzultant galerije, rekao je za CNN u četvrtak da je do rijetkog umjetničkog djela - za koje se smatra da je dovršeno 1503. godine - posve slučajno nakon što je išao na jednu zabavu u Massachusettsu 2019. godine.

Naime, zaboravio je na zabavu ponijeti dar pa je svratio do knjižare koja je prodavala i kolekcionarske sveske.

'Ili najbolja krivotvorina ili remek-djelo'

Knjižar mu je rekao da njegov prijatelj ima Dürerov crtež te ga pitao hoće li ga pogledati. Schorer se složio, ali nije se previše nadao s obzirom na to da je posljednji put nepoznati crtež umjetnika takvog "kalibra" otkriven prije više od 100 godina, kako je rekao.

Crtež je kupljen na rasprodaji u dvorištu kuće arhitekta kojemu je to djelo poklonio njegov otac, inače trgovac umjetninama, kaže Schorer.

"Općenito govoreći, to je obrnut odnos između toga koliko je tvrdnja dramatična i toga koliko je razočaravajuća. Ako mi netko kaže da ima Leonarda (da Vincija), obično sam prilično uvjeren da ću vidjeti neke posve neimpresivne slike", rekao je Schorer.

No, kada je tjednima kasnije otišao ispitati umjetničko djelo, bio je zatečen njegovom kvalitetom. Schorer kaže da je vlasniku, koji želi ostati anoniman, rekao: "Mislim da je to ili najbolja krivotvorina koju sam ikada vidio ili remek-djelo".

"Bilo je to kao (iskusiti) neku vrstu elektriciteta. Kad živiš u mom svijetu, život provodiš tražeći nepoznate stvari koje vode do fascinantnih puteva istraživanja... i shvatio sam da sam na početku nečeg izuzetno uzbudljivog", rekao je Schorer.

Procijenjena vrijednost - 10 milijuna eura

Schorer je opisao kako je nakon toga krenuo na trogodišnje 'putovanje' kako bi potvrdio porijeklo umjetničkog djela, što je zahtijevalo 17 međunarodnih letova diljem svijeta kako bi konzultirao stručnjake.

To je uključivalo i okrugli stol u Britanskom muzeju u Londonu u prosincu prošle godine, gdje su crtež, zajedno s drugim Dürerovim radovima na papiru, pregledali znanstvenici stručni na tom području, navode Schorer i galerija Agnews.

Djelo je prošlo tehničku analizu kako bi se utvrdila njegova starost te nosi li u sebi obilježja karakteristična za Dürera, rekao je Schorer, koji vjeruje da mu vrijednost više od 10 milijuna dolara.

"Vjerojatno je pošteno reći da je on jedan od najvećih grafičkih dizajnera koji su ikada živjeli - pionir u graviranju i crtanju. Bio je maestro u crno-bijeloj tehnici, a njegove poznate grafike... inspirirale su umjetnike diljem svijeta".

"U smislu relativne vrijednosti, mislim da ga se mora usporediti s crtežima drugih starih majstora", rekao je Schorer, poput nizozemskog umjetnika Lucasa van Leydena, čiji je crtež prodan za 15,6 milijuna dolara 2018. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:09