Ilustracija u Laubi

Nikola Grabovac: Posveta Slavi Raškaj, Vanji Radaušu, Matthewu Barneyju i Amy Winehouse

Nikola Grabovac
 Lauba
Imako ima tek dvadeset tri godine, mladi se umjetnik već afirmirao na sceni

Nikola Grabovac, jedan od talentiranijih umjetnika mlađe generacije, izlaže još do kraja tjedna u zagrebačkoj Laubi. Izloženi su umjetnikovi autoportreti u formi digitalnog printa te skulpture koje izrađuje od raznih materijala, metala, drva, spužve, tkanine i plastike. U jednom od autoportreta kojima poziva na izložbu vidljivo je umjetnikovo lice, stilizirano plavom bojom. U drugima je tek riječ o naznakama samog umjetnika, jedan je od primjera autoportret s maskom.

Grabovac, inače rođen u Njemačkoj, studira grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti, no zapazili smo ga već prije par godina po njegovim ilustracijama. Ovaj je umjetnik već neko vrijeme prisutan u javnosti, iako su mu tek dvadeset tri godine. Asocijacije su na izložbi mnoge, na radove Slave Raškaj, odnosno načina na koji je umjetnicu interpretirao Vanja Radauš, radi njezine bolesti, potom na pjevačice Edit Piaf i Amy Winehouse, stila koji promovira modni mag Thierry Mugler, simbolikom nabijeni radovi umjetnika i redatelja Matthewa Barneyja, a na koji ovaj novi ciklus pomalo podsjeća. I ovi su radovi, na ciklusu koji nosi naziv "Konstelacije", nabijeni simbolikom. Grabovac je, inače, nedavno ilustrirao i prvu knjigu za djecu “Priče znane s druge strane” Mirjane Burcar, nastale na temelju priča koje je pripovijedala unucima, a surađivao je i na spotu pjevačice Lu Jakelić.


U Laubi, paralelno, izlaže i Nenad Vorih, ciklus "Never Stop the Action". Vorih se niz godina bavi prizorima metropola. Slike su dopadljive, razvio je rukopis, no u današnje vrijeme kad su gradovi poput New Yorka pogođeni pandemijom u golemim brojkama, teško se uživjeti u te prizore bliještećih metropola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:22