STARAC KOJI SJEDI

Nizozemski muzej predstavio dosad nepoznato djelo Van Gogha crtano stolarskom olovkom

 Koen Van Weel/Afp/Profimedia
Van Gogh je doista bio zainteresiran za obične ljude i želio je izraziti emocije, rekla je ravnateljica Muzeja Emilie Gordenker

Nizozemski muzej u četvrtak je predstavio dosad nepoznato djelo Vincenta van Gogha - skicu za jedan od njegovih najpoznatijih crteža - na kojoj starac sjedi u stolici s rukama na glavi.

Van Gogh je "doista bio zainteresiran za obične ljude i želio je izraziti emocije", rekla je ravnateljica Muzeja Van Gogh, Emilie Gordenker.

"Mislim da svi izlazimo iz covid razdoblja osjećajući se tako, pa je zadivljujuće što to možemo podijeliti s našim posjetiteljima. Otvoreni smo, drago nam je što smo otvoreni", dodala je.

Otkrića djela poznatog umjetnika, koji je umro 1890., iznimno su rijetka. Crtež je u vlasništvu privatnog kolekcionara i dosad nije bio poznat.

"Zato, kad je (vlasnik) došao u muzej, to je bilo veliko iznenađenje", rekao je istraživač Teio Meenendorp, dodajući da je bilo relativno jednostavno provjeriti autentičnost.

Rad dimenzija 50 x 30 cm nacrtan je Van Goghovim omiljenim alatom za crtanje, stolarskom olovkom, u njegovom prepoznatljivom stilu, na papiru iz 1877.

Crtež iznimno podsjeća na Van Goghov poznatiji rad "Žalosni starac", ali perspektiva je u razini starčevih očiju, a ne odozgo.

Rad se može neobično precizno datirati u posljednje tjedne studenoga 1882., rekao je Meenendorp, zbog dva pisma koja je Van Gogh napisao 24. studenoga te godine.

Bilo je to razdoblje relativne stabilnosti u životu umjetnika kad je živio sa ženom u Haagu.

Jedno pismo bilo je upućeno njegovu bratu Theu, u kojemu Van Gogh navodi da je napravio dva crteža "starca s laktovima na koljenima i glavom u rukama".

Drugo pismo bilo je upućeno kolegi umjetniku, a u njemu piše da planira napraviti litografiju sa spomenutom tematikom.

Nizozemski umjetnik imao je problema sa psihičkim bolestima, a ubio se pištoljem 29. srpnja 1890.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2021 11:59