LEO MUJIĆ

Njegove koreografije književnih klasika stvorile su novu baletnu publiku, postao je novi miljenik

Leo Mujić
 Ivan Posavec
"Ponos i predrasude" Jane Austin novi je klasik svjetske književnosti koji Leo Mujić postavlja s baletnim ansamblom zagrebačkog HNK

Bio je to tada za mene i osmogodišnje djevojčice koje su bile sa mnom izuzetan događaj. Gledali smo balet "Ana Karenjina" koji je Leo Mujić 2014. godine postavio u zagrebačkom HNK, iz lože koja nadvisuje samu pozornicu. Ne znam što je bilo čudesnije: blizina plesača, tapkanje njihovih baletnih papučica ili činjenica da se ta dobro poznata Tolstojeva priča tako jasno i razumljivo odigrala pred našim očima. Izazvavši u nama nerazumljiv ushit.

Leo Mujić je u međuvremenu postao miljenik hrvatskog teatra. Ovaj koreograf i plesač svjetskog renomea svojim je koreografijama, ali i izborom tema kojima se bavi sasvim sigurno proširio krug ovdašnjih ljubitelja baleta. Nakon Tolstoja u zagrebačkom je HNK 2017. godine u formi baleta postavio i "Gospodu Glembajeve" Miroslava Krleže na glazbu Beethovena i Rahmanjinova. Zahtjevna je ta baletna dramaturgija i čudesno je kada koreograf uspije prenijeti priču, ma koliko ona poznata bila. A to Mujiću itekako polazi za rukom.

"Ponos i predrasude" Jane Austin novi je klasik svjetske književnosti koji Leo Mujić postavlja s baletnim ansamblom zagrebačkog HNK. Premijera ovog baleta bila je planirana još za ožujak, no, kako znamo, dogodio se lockdown. Sada bi ipak trebali vidjeti omiljenu "ljubavnu priču simpatične i tople Elizabeth Bennet i kruto gordoga Darcyja".

Premijera je zakazana za sljedeću subotu, 7. studenog, a u ovom tjednu, kada smo organizirali snimanje zaposlenog koreografa, baletne su probe bile na svojem vrhuncu.

Nemate gdje odjenuti novu haljinu? Nadamo se da će balet "Ponos i predrasude" biti dobra prilika za malo glamura i mnogo uživanja u baletnoj umjetnosti. I da nam taj eskapistički prozor u neki drugi svijet ubrzo neće zatvoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:30