Pritzker 2021

Nobel u arhitekturi odlazi francuskim arhitektima poznatim po motu "nikada ne ruši"

Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal
 Joel Saget (AFP)
Anne Lacaton je ujedno postala šesta žena koja je primila ovu prestižnu nagradu otkako je osnovana 1979. godine

Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal proglašeni su ovogodišnjim dobitnicima nagrade Pritzker koja se smatra Nobelom u arhitekturi. Dvojac na čelu pariškog arhitektonskog biroa „Lacaton & Vassal” poznat je po pristupačnim "eko-friendly" projektima socijalnog stanovanja i transformaciji i revitalizaciji zapuštenih zgrada diljem Francuske. Ovo je i prvi put da je jedna francuska arhitektica osvojila ovu prestižnu nagradu. Anne Lacaton je ujedno postala šesta žena koja je primila nagradu Pritzker otkako je osnovana 1979. godine.

"Modernističke nade i snovi o poboljšanju života mnogih oživljeni su u njihovom radu koji odgovara klimatskim i ekološkim kriznim situacijama našeg doba, kao i onim društvenim, posebno u području urbanog stanovanja", stoji, među ostalim, u obrazloženju žirija.

image
Kompleks "Grand Parc" iz 60-ih Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal obnovili su između 2014. i 2017.
Philippe Lopez (AFP)


Lacaton i Vassal čuveni su po motu "nikada ne ruši". "Previše je rušenja postojećih zgrada koje nisu stare, koje još uvijek imaju život pred sobom, a koje se ne koriste", ističe ovaj dvojac. "Mislimo da je to preveliko rasipanje materijala. Ako pažljivo promatramo, ako stvari gledamo svježim očima, uvijek se može uzeti nešto pozitivno iz postojeće situacije. Nikad nemojte rušiti, nikada sjeći drvo ili čupati cvijeće”. Ta se njihova filozofija očituje u brojnim projektima koje potpisuju, a jedan od najpoznatijih je proširenje Palais de Tokyo u Parizu 2012. godine.

Nagrada Pritzker bit će im uručena na ceremoniji koja će se održati kasnije ove godine, najavili su organizatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:19