Slavni arhitekt

Norman Foster postavio izložbu auta: Od bube pa do Formule i najnižeg automobila na svijetu

 Norman Foster (Photo by ANDER GILLENEA/AFP)

 AFP
Na izložbi u Gughenheimu Billbao su prezentirani automobili iz 20. i 21. stoljeća, a njih devet je u vlasništvu Fostera

Slavni britanski arhitekt Norman Foster je kustos izložbe "Auti, art, arhitektura" u Guggenheimu Bilbao, a među ostalim je na njoj izložio i brojne vlastite automobile.

Na izložbi su prezentirani brojni automobili iz 20. i 21. stoljeća, kao i druga arhitektonska i umjetnička ostvarenja koja su povezana s brzinom i pokretom.

Kako piše Dezeen, jedan od najrenomiranijih britanskih arhitekata i osnivač studija Foster + Partners je sam došao Guggenheimu s idejom o izložbi, sa željom da podijeli svoju strast za automobilima.

Prvi automobil kojeg je on vozio je bio Morris Eight iz 1935. godine.

"Uvijek sam bio strastven prema dizajnu lokomotiva, aviona i automobila, a imao sam privilegiju upravljati brojnim avionima, helikopterima, jetovima, automobilima...", rekao je Foster na otvorenju.

On je osobno odabrao sve automobile koji su izloženi, a pri tome je blisko surađivao s s liderima industrije, istraživačima i savjetnicima.

"Na koncu, sve što je izloženo je stvar mojeg vrlo osobnog izbora. Iako iza njega stoje brojni razgovori s osobama čije prosudbe iznimno poštujem", rekao je.

Devet automobila koji su izloženi su u Fosterovom vlasništvu. Tu su Chrysler Airflow iz 1934., Jaguar tipa E iz 1961. i Dymaxion Car 4 iz 2010.

Na izložbi su i prvi Porche, zatim Porsche Phaeton te Rolls Royce 40/50 Alpine Eagle iz davne 1914. godine.

Uz njih su izložene fotografije Eadwearda Muybridgea, koji se interesirao za pokret i brzinu kroz prizmu svoje umjetnosti.

Sveukupno izložba ima osam galerija, a automobili su postavljeni na crnim platformama koje je Foster osobno dizajnirao.

Izložba je postavljena kronološki. Ima i vozila koja su išla u masovnu proizvodnju, poput Volkswagenove Bube iz 1951. godine, pa do Mini Coopera. Tu je, zanimljivo je, i Lancia Stratos Zero, koja slovi kao najniži automobil na svijetu, ali i Mercedes AMG Formula OneW EQ Performance trkači automobil iz 2020. godine.

Izložba obrađuje i trend elektrifikacije automobila, a studenti dizajna su pravili svoje radove na tu temu te zamišljali kako bi mogla izgledati budućnost mobilnosti.

Postav je "začinjen" i brojnim senzorima koji reagiraju na pokret, ali i zvučnim instalacijama, pa se tako svakih 15 minuta čuje zvuk trkačeg automobila.

"Teme ove izložbe su ljepota i tehnologija. One se ponekad sjedinjuju u jednome vozilu, a ponekad se razdvajaju. Za mene postoji utilitarna ljepota u, primjerice, Jeepu ili Deux-chevauxu", izjavio je arhitekt, dodajući da mu je cilj na ovoj izložbi bio da demonstrira kako je transformacija vozila intrizično povezana s razvojem umjetnosti i arhitekture, te da je htio ukazati kako se spajaju te različite discipline.

Inače, Foster je 1999. godine postao Pritzkerov 21. laureat, a potpisuje brojne poznate građevine kao što su Apple Park kampus u Kaliforniji i Gradska vijećnica u Londonu.

Nedavno je ponudio strulnu pomoć za obnovu Harkiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:59