IZLOŽBA ‘PATIDE‘

Nova karijera Šomija iz ‘Neki to vole vruće‘: Potajno je počeo slikati, na Hvaru je predstavio svoja djela

Silvestar Dragoje Šomi, Arhiva
 Damir Krajac/Cropix
Od 2018. slika veće formate, a likovni izraz mu je najčešće apstraktni ekpresionizam

Izložba 'Patide' Silvestra Dragoja Šomija, u javosti poznatijeg kao glazbenika, skladatelja, bubnjara i frontmena grupe 'Neki to vole vruće', otvorena je u petak navečer u Ribarskom muzeju u Vrboskoj na otoku Hvaru.

Izložbu je otvorila Marija Plenković, kustosica Muzeja općine Jelsa koja je rekla da povjesničar umjetnosti i kustos Mladen Lučić u likovnom izrazu Silvestra Dragoja prepoznaje izravni utjecaj američkog apstraktnog ekspresionizma, avangardnog pokreta koji se u američkom slikarstvu javlja četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Silvestar Dragoje Šomi zaljubio se u slikarstvo devedesetih godina zahvaljujući akademskom slikaru Vatroslavu Kulišu s kojim se često družio u njegovom atelieru i potajno je počeo slikati.

S Kulišem je obilazio ateliere Murtića,Vrkljana, Rončevića, Lapuha i prisustvovao stvaranju slikarskih djela. Godine 1998. počeo je slikati manje formate apstraktnog pravca te se zanimao i za impresionistički pravac u slikarstvu.

Od 2018. slika veće formate a likovni izraz mu je najčešće apstraktni ekpresionizam. Slika u ulju, akrilu i kombiniranim tehnikama.

Pridruženi je član MOMA Galerije U New Yorku i stalni je član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

"Šomijeve slike iskreno govore o stanju i kolebanjima njegova duha, ali osim što predstavljaju ogledalo autorovog psihičkog stanja istovremeno su i plod njegove osobne erudicije, svjetonazora te umjetničke discipline.... Naziv ove izložbe, kao i nekoliko slika recentnog autorovog ciklusa je Patide. To je izmišljena riječ koju su kao djeca iskovali Šomi i njegovi prijatelji, a znači mala rupa u zemlji u koju su pohranjivali njima dragocjene predmete", naveo je Lučić u predgovoru izložbe.

"Patide je za Šomija evociranje djetinstva, bezbrižnosti čina igre pomoću koje se sklapaju prijateljstva, a toga se nije ni danas odrekao te njegovo slikarstvo odiše lucidnom maštovitošću i lakoćom stvaranja."

Kako je naveo Lučić, Šomi je "potvrdio da i u ovom umjetničkom mediju posjeduje sebi svojstvenu autorsku imaginaciju i nepredvidivost što ga kao glazbenika krasi od početka njegove impresivne karijere'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:59