Početak obnove

Nova ravnateljica Irena Bekić: Umjetnički paviljon seli u bivšu cvjećarnicu u Jurišićevoj

Irena Bekić

 CROPIX
Obnova? "Početak radova očekujemo u dogledno vrijeme"

U čekanju početka radova na obnovi Umjetničkog paviljona nova ravnateljica tog kultnog zagrebačkog izlagačkog prostora na Tomislavcu Irena Bekić najavila je izlagački program koji će se odvijati "posvuda u gradu" od palače Vranyczany u Berislavićevoj preko Botaničkog vrta do Tehničkog muzeja. "Mi se kao što vidite još uvijek nalazimo u zgradi Paviljona koja je neobnovljena. Stoga će naredno razdoblje biti obilježeno izmještanjem pa smo i naš izložbeni segment koji planiramo pokrili tim pojmom ‘Izmještanje‘. Zbog nemogućnosti izlaganja u vlastitom prostoru selimo se u različite prostore, različite kulturne i muzejske ustanove po gradu. To je s jedne strane ograničavajuće, jer ne možemo raditi velike izložbe, ali s druge strane to je jedna zanimljiva situacija koja nas stavlja u poziciju izmještenosti, poziciju ruba, koja je uvijek vrlo zanimljiva i otvara čitav niz različitih pitanja", rekla je Bekić koja je prošlo ljeto imenovana ravnateljicom najstarijeg izložbenog prostora u Hrvatskoj. No Umjetnički paviljon tijekom te svoje izmještenosti neće biti tek podstanar već će, kako je otkrila, dobiti i svoj vlastiti prostor za izlaganje, u blizini Trga bana Jelačića, na početku Jurišićeve gdje je nekad bila cvjećarnica.

image

Irena Bekić

CROPIX
image

Umjetnički paviljon

CROPIX

"Mogu najaviti novi prostor koji se otvara, svi ga očekujemo u Jurišićevoj 1A, dakle u sam centar grada ulazimo s umjetničkim sadržajem. Mislim da je to značajno ne samo za nas kao Umjetnički paviljon nego i za grad Zagreb i za kulturu ovoga grada ali i šire. Riječ je o gradskom prostoru koji nam je ponuđen kao naš zamjenski prostor dok smo onemogućeni raditi u matičnom prostoru. To je prostor koji ima dugu tradiciju, davno je bio knjižara pa je onda bio cvjećarnica". Radi se, kako je pojasnila Bekić, o jednom doista lijepom prostoru od nekih 116 kvadrata s galerijom i velikom staklenom stijenom i izlazom na ulicu odnosno"sa svime onime što nosi potencijal jedne buduće galerije koja može komunicirati sa zajednicom i gradom".

To je isključivo prostor koji će koristiti Paviljon, istaknula je, te dodala kakao za sad ne zna točan datum kada će se otvoriti.

image

Jurišićeva 1A

Jutarnji list

"Računamo da bi do proljeća taj prostor mogao postati funkcionalan i onda bismo tu i započeli s izlaganjem". Kao prvo događanje Umjetničkog paviljona u Jurišićevoj planiraju izložbu Kate Mijatović, a za kraj godine na dan Paviljona 15. prosinca tu će se održati izložba plakata iz fundusa. "To su plakati koji predstavljaju izložbe od 1945. do 1975. godine, a do sada nisu viđeni. Na taj način predstavit ćemo povijest izložbi, jednu nedovoljno poznatu povijest. Čitav naš program se temelji, naime, na ispisivanju novih narativa, istraživanja odnosa ruba i centra", istaknula je Bekić koja za Paviljon, dakle, ima jednu posve novu viziju, drugačiju od svega što se tu dosad odvijalo, a polazište joj je sama arhitektura tog objekta.

"Kao arhitektonska forma Paviljon je jedna arhitektura bez stalne funkcije s privremenošću, a mi smo ovdje u nekoj kontinuiranoj privremenosti zadnjih 125 godina. Nakon 125 godina od kada je u Paviljonu održana prva izložba, nakon kontinuiranog izlaganja, selimo se van i širimo se po čitavom gradu što na neki način može predstavljati ograničenje, ali mi ćemo to iskoristiti kao našu prednost".

Naredno su razdoblje, istaknula je, rezervirali za umjetnička i kustoska istraživanja i za razvijanje edukativnih programa. "To su segmenti koji će se paralelno provlačiti kroz naš program. Umjetnost danas mora odgovoriti na neka pitanja, na neke situacije u kojima smo se našli, mora provocirati, destabilizirati temelje, o čemu je dosta sada nezgodno govoriti. Ali ti segmenti edukativnih programa te istraživačkih kustoskih programa su nam jako važni".

Prva izložba koju će Paviljon organizirati "u izgnanstvu" bit će ona Neli Ružić u Hrvatskom inženjerskom savezu, u palači Vranyczany u Berislavićevoj. Izložba se otvara 16. veljače te uključuje i prostornu intervenciju koja joj prethodi nad centralnim ulazom u zgradu Glavnog kolodvora, a riječ je o svjetlosnom natpisu "Prekasno je za odustajanje". Slijedi sredinom travnja site specific instalacija u Botaničkom vrtu čija je autorica SofijaSilvia dok za kraj godine u Tehničkom muzeju planiraju istraživačko izložbeni kustoski projekt Sandre Križić Roban "Rasvijetljena soba – ženska fotografska praksa u Hrvatskoj"

Kad je pak riječ o obnovi trenutno je prema riječima ravnateljice Paviljona u tijeku proces javne nabave. "Sredstva su osigurana. Početak radova očekujemo u dogledno vrijeme. Ne možemo govoriti kada će biti početak radova, no predviđa se osamnaest mjeseci kao rok izvršenja od trenutka otvaranja gradilišta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:50