IZNENANADNI OBRAT

NOVA ZAGREBAČKA KULTURNA KRIZA Program Snježane Pintarić je bez vizije i neambiciozan

S tim je objašnjenjem Upravno vijeće odbilo prijavu dosadašnje ravnateljice MSU. Na potezu je sada Milan Bandić koji može ignorirati vijeće ili raspisati novi natječaj

Prijava Snježane Pintarić na natječaju za ravnatelja Muzeja suvremene umjetnosti , kako doznajemo, odbijena je na Upravnom vijeću, i ta je odluka poslana jučer ujutro na adresu Ureda za kulturu Grada Zagreba. Podsjetimo, prijava dosadašnje ravnateljice bila je jedina koja je uopće stigla na natječaj za novog ravnatelja institucije, što je uistinu velika kulturna sramota i dokaz očite letargije u koju je upala kulturna scena.

Tročlano Upravno vijeće otvorilo je prijavu Snježane Pintarić, proglasilo ju je važećom po propozicijama natječaja te su je proslijedili Stručnom vijeću ovog muzeja. Tijesnim glasovima, sedam naprema šest, njezina je prijava privaćena kod djelatnika MSU, nakon čega je ponovno proslijeđena na Upravno vijeće.

Tada se već činilo neupitnim da će ravnateljica biti ponovno Snježana Pintarić, koja je na čelu ove institucije dva i pol mandata, dakle punih 10 godina, pa bi s novim mandatom dobila 14 godina.

No, u petak kasno popodne došlo je do iznenadnog obrata; glasovima dva naspram jedan njezina je prijava odbijena i sada je na Gradu Zagrebu da odluči što i kako dalje. Naime, potpunu ingerenciju nad izborom ravnatelja u ovom slučaju ima Grad Zagreb. Kako saznajemo, Milan Bandić sada ima dvije opcije - ili ponovno raspisati natječaj ili ne prihvatiti odluku Upravnog vijeća, no u tom bi slučaju vrlo vjerojatno izazvao skandal jer bi ispalo da ne uvažava struku. Ipak, nema sumnje da gradonačelnik cijeni rad dosadašnje ravnateljice, što je jasno rekao kada je bio gost kod Aleksandra Stankovića u “Nedjeljom u dva”.

U korist programa dosadašnje ravnateljice išao je glas Bogdanke Srdić Vulpe koja je zastupnica u Skupštini grada Zagreba, po zanimanju je profesorica povijesti umjetnosti i komparativne književnosti, sad je u mirovini i slabije je poznata kulturnoj javnosti. Ona je i predsjednica Upravnog vijeća. Protiv programa ravnateljice je glasao kustos ove institucije Tihomir Milovac. On je, podsjetimo, prvo trebao biti protukandidat za ravnatelja MSU, no u posljednji se trenutak predomislio jer je dobio dojam da je natječaj unaprijed namješten i odlučio je, kako nam je rekao, da ne želi biti samo nečija marioneta. Kustos, koji je s Nadom Beroš autor stalnog postava muzeja (“Zbirke u pokretu”), pojašnjava ovu svoju odluku:

- Program me nije uspio uvjeriti da će se raditi kvalitetno. Naime, bio je isključivo tehničke prirode. Nije pokazao niti viziju niti metodologiju kako doći do cilja, bio je krajnje neambiciozan i nije bio na dovoljno visokoj razini kakvu zahtijeva ovaj muzej. Činilo se ne samo da će muzej u budućnosti stagnirati, kako stagnira već posljednje dvije godine, nego i da će ići unatrag.

Glas protiv jedinog prijavljenog programa dao je i kipar Petar Barišić. Iako se spekuliralo da će glasati za ravnateljicu, i to zbog činjenice da je muzej otkupio jedan njegov rad za dosta pristojnu sumu, Barišić je pobio ove spekulacije odlučivši glasati isključivo na temelju programa Snježane Pintarić: - Napominjem da sam odlučio isključivo na temelju programa, a ne na temelju dosadašnjeg rada ravnateljice. To nije ocjena koja ide unatrag, već unaprijed. Niti je odluka koju sam donio na temelju osobnih afiniteta. Program jednostavno nije bio održiv, nije imao projekciju, nije ponudio ništa novo za što bi se moglo uhvatiti. Očekivao sam vidjeti elaboriranu studiju programa koji će uslijediti u Novom Zagrebu u sljedeće četiri godine, no to se jednostavno nije dogodilo - kaže Petar Barišić. Priča kako je cijela situacija namještena, smatra Barišić, koja se pojavila mjesecima prije raspisivanja samog natječaja, odlučila je u tome da se na natječaj ne javi - nitko.

- Ja sam upozoravao ljude koji bi mogli imati kapacitete za ovu funkciju, tvrdio kako ništa nije namješteno niti se unaprijed bilo što zna, no očito je postojala neka skepsa kada se nitko nije javio. Sada imaju dokaz da priča nije namještena - dodaje.

Inače, niti ravnateljica Snježana Pintarić, niti gospođa Vulpe, predsjednica Vijeća, nisu nam odgovarali na poziv do zaključenja broja. Nije se javljala ni Vesna Kusin.

Koji će biti epilog cijele priče? Hoće li dosadašnja ravnateljica poboljšati program, hoće li se javiti i netko drugi ili će svi ostati na dosadašnjoj razini salonskih kritičara iz fotelje, ostaje za vidjeti.

Što god da se dogodilo, napokon je prekinuta letargija, situacija se pomaknula s nulte točke, u konkretnom se slučaju dokazalo da se odluka o novom ravnatelju može donijeti objektivno i isključivo na temelju prijavljenom programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:55