StoryEditor
IZLOŽBA JELENE BLAGOVIĆ

'NOVE SAMOĆE' U SALONU GALIĆ Intimni pogled na različite strahove majčinstva koji izaziva nelagodu jer su sve prije nego idilične obiteljske scene

 

U splitskom Salonu Galić od 27. svibnja do 14. lipnja može se pogledati izložba Jelene Blagović čiji je naziv "Nove samoće". Fotografski koncept problematizira temu majčinstva, pružajući intimni pogled na različite strahove, sumnje i samopropitivanja s kojima se autorica i njezine bliske prijateljice suočavaju u razdoblju života u kojem planiraju postati majke, ili to već jesu.

Kako se navodi u pozivu na izložbu, "ova generacija mladih žena u prosjeku rađa kasnije i manji broj djece, nego što su, ne tako davno, rađale njihove majke. Nije neuobičajeno da neke žene odluče ne postati majke.

 

Razlozi za odgađanje ili neostvarivanje majčinstva za svaku od njih su različiti, stavovi o majčinstvu također. Zajedničko svim portretiranim ženama su različite nijanse straha, sveprožimajućeg novog osjećaja odgovornosti i zebnje od gubitka dijela sebe - gubitka mentalne i fizičke slobode."

Samoća, koju većina žena nauči cijeniti i u njoj uživati tek u odrasloj dobi, s majčinstvom se nepovratno mijenja. Upravo to stanje između uloga, osvještavanje da se rođenjem djeteta i žena iznova formira kao individua, prikazano je kroz ove inscenirane portrete, koji vizualiziraju trenutak odsutnosti i izmijenjene, nove vrste samoće, s kojom se svaka od portretiranih žena suočava.

 

Najčešće unutar vlastitog doma i sama sa sobom. Fotografije su veliki printovi, snimane su analogno. Iva Prosoli, autorica predgovora, piše među ostalim: "Određena doza nelagode koju nam neminovno izaziva gledanje ove serije uzrokovana je upravo činjenicom da je autorica iznevjerila iskustvom naučena očekivanja gledatelja.

Njezine majke nisu gestom usmjerene prema djeci, one su uhvaćene, kako je već spomenuto, u trenucima odsutnosti, ili bolje rečeno, u trenucima mentalnog i emotivnog isklizavanja iz idilične obiteljske scene."

 

Jelena Blagović završila je studij fotografije na Istituto Superiore di Fotografia e Arti Visive u Padovi u Italiji, potom studij umjetničke fotografije i teorije fotografije na University of Westminster u Londonu u klasi britanskog fotografa Davida Batea, gdje je i magistrirala te je i nagrađena stipendijom David Faddy Scholarship.

Preko deset godina predaje na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta na Odsjeku fotografije. Upravo je ovaj odsjek prije jednog desetljeća ona i utemeljila zajedno sa Sandrom Vitaljić, Darijem Petkovićem i Ivom Prosoli. Iva Prosoli je i autorica predgovora izložbi.

Jelena Blagović vodi i novoosnovanu galeriju F8, u sklopu ADU. Poznati su njezini ciklusi "O Njoj", "Obiteljsko srebro" i "Prije mene", u kojemu je snimala majčina ljubavna pisma koja je dobivala od tinejdžerske dobi pa do veze s njezinim ocem, dakle, prije rođenja fotografkinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:29