INTERVJU: BERISLAV ŠIPUŠ

NOVI MINISTAR KULTURE: 'U malo vremena što imam otvorit ću pet muzeja i pridobiti rockere!'

 Bruno Konjević/CROPIX
Ugledni skladatelj i dirigent otkriva za Jutarnji kako će voditi Ministarstvo kulture

Berislavu Šipušu, nasljedniku Andree Zlatar Violić na mjestu ministra kulture, skladatelju, dirigentu i glazbenom pedagogu, ostalo je tek nekoliko mjeseci mandata da dovrši planove započete s prethodnicom. Novi ministar koji je protekli tjedan u Saboru kritizirao medije zbog načina na koji su prezentirali odlazak Andree Zlatar Violić - a sada naglašava kako se to odnosilo na one koji su, kako kaže, “koristili rječnik političkog obračuna” - već je posložio pet prioritetnih poglavlja rada koje namjerava realizirati, odnosno dovesti do završetka u kratkom razdoblju i s istim timom koji je više od tri godine radio s ministricom. Riječ je o otvorenjima pet muzeja, novoj strategiji u segmentu knjige, uključivanju rock kulture u proračun, otvaranju novca iz EU fondova i festivalu “Rendez-vous”, a o tome smo razgovarali drugi radni dan njegova mandata u Ministarstvu.

Najvažniji Vučedol

Muzejska infrastruktura glavni je imperativ do kasne jeseni. Prvi bi, u svibnju, trebao biti otvoren Muzej vučedolske kulture koji je financirala Razvojna banka Vijeća Europe i gdje je samo postav koštao 17 milijuna kuna. U srpnju se otvara Prirodoslovni muzej Metković “težak” oko 25 milijuna kuna, dok se u kolovozu u dvije zgrade u središnjem dijelu kninske tvrđave otvara Kninski muzej, vrijedan tri milijuna s postavom “Oluja '95”, a u Sinju Muzej sinjske alke (35 milijuna kuna) u povodu 300. obljetnice viteške igre. Krajem studenoga, kada se s američke izložbe vrati skulptura kojoj je posvećen, otvorit će se Muzeja Apoksiomena u Malome Lošinju (25 milijuna kuna). U Kninu se, dakle, priprema prvi veliki državni muzejski projekt koji tematizira Domovinski rat.

- Za Kninski muzej zaslužni su i Ministarstvo obrane i Ministarstvo branitelja, a podršku mu je dao i sam premijer Milanović, sve u povodu 20. obljetnice pobjede u Oluji. Postav će kronološki prezentirati Oluju kao odlučujuću operaciju za pobjedu hrvatske vojske i policije. Svjesni smo da je dijelom riječ o delikatnom političkom kontekstu, pa je preporuka Ministarstva struci da se postavu ne pristupa s ekstremnim i radikalnim idejama. Od svih pet najbitniji je, po mom mišljenju, projekt u Vučedolu s obzirom na njegovu ulogu u turističko-gospodarskome i kulturalnom razvoju Vukovarsko-srijemske županije. Naime, Vukovar, uz riječni turizam, gdje stalno raste broj riječnih kruzera, uz dvorac Eltz i baroknu jezgru grada, skoru rekonstrukciju Hotela Dunav i Muzej vučedolske kulture, ima sve predispozicije da postane kulturno-turistička destinacija - govori Šipuš, ističući da Muzej Alke nije, kako bi se pomislilo, inicijativa premijera Milanovića motivirana osobnim zavičajnim razlozima, već da je riječ o Muzeju koji su 2007. inicirali Sanaderova vlada i sami alkari.

Muškarci i knjiga

Protekli je tjedan uoči Noći knjige predstavljeno novo istraživanje čitalačkih navika koje govori da čita tek 51 posto hrvatskih građana, a polovica od njih ne kupuje knjige već ih posuđuje. S jedne strane to govori o solidnoj pokrivenosti zemlje javnim knjižnicama od 80 posto, ali tim više nedovoljno čitamo. Ministarstvo je u suradnji s MZOS-om stoga pripremilo Strategiju poticanja čitanja koja će postati Vladin dokument, a upravo s HBOR-om pregovara za kamatno povoljnije kreditne linije za nakladnike.

- Hrvatski građani premalo čitaju. I malo kupuju knjige, ali ne bih rekao isključivo zbog ekonomske krize. Naime, knjige su danas jeftinije nego prije 10 godina, a nisam siguran da je u jednakoj mjeri pala kupovna moć građana, mislim da su i neki drugi fenomeni u pitanju. Knjige se, s jedne strane, posuđuju, što je dobro za hrvatske autore jer oni time dobivaju naknadu, međutim, elektroničku knjigu bih isključio kao nešto što bitno utječe na promet u knjižarama. Važno je reći da čitanje utječe na razvoj pismenosti, a pismenost, pokazalo je nedavno istraživanje, izravno pridonosi gospodarskom napretku: pismeni ljudi su spremniji na promjene radnog mjesta, cjeloživotnu edukaciju, a i politički su pismeniji. Upravo zbog toga, Strategija poticanja čitanja inzistirat će i na pismenosti. Istraživanja kažu i da populacija do 25 čita više (61 posto), kao i da žene (57 posto) čitaju više nego muškarci. Izazov je i pronaći načine da se potaknu zreliji ljudi, kao i muškarci svih dobi i djelatnosti, na druženje s knjigom - nastavlja ministar, dodajući i da je Ministarstvo uputilo pismo zamolbe svim lokalnim sredinama da se vlasnicima knjižara omogući povoljniji najam prostora.

Malo za glazbu

Nakon javnog obračuna sa Šipušem, kad su se žalili da su u dijeljenju državnog novca diskriminirani u odnosu na “klasičare”, udruga Promo, promotora rock i suvremene glazbe, dva puta je bila kod ministra na sastanku.

- Bili su to oštri razgovori, no ipak smo nešto dogovorili. Radimo na strategiji financiranja svih alternativnih glazbenih izričaja, uključujući i rock. Inzistirat ćemo da klubovi i festivali u svojim programima alternativnih glazbenih izričaja imaju oko 50 posto glazbenih sadržaja domaće autorske proizvodnje. Jedino u tome slučaju moći će dobiti potporu. Glazba inače u proračunu tek osam milijuna kuna dobiva, stoga je sada potrebno i taj dio korigirati - objašnjava novi ministar.

Festival francuske kulture ‘Rendez- vous’, koji se otvara u svibnju Rodinovom izložbom i traje do rujna, prva je institucionalna kulturna razmjena Hrvatske s nekom G8 zemljom. - Odlična je vijest i da su već Italija, Austrija i Njemačka pokazale interes za kulturnu razmjenu istog tipa - zaključuje ministar Šipuš.

Milijuni za Benčić i Vučedol

Kad je riječ o EU novcu, Ministarstvo će od ove godine imati dodatnih 58 milijuna kuna iz fondova. Oni će biti namijenjeni projektima poput revitalizacije kompleksa Benčić i Arheološkog parka Vučedol, ali i za edukacijske programe “Ruksak”, Društveno-kulturne centre u manjim mjestima te neprofitne radije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:33