NEPREPOZNATLJIVA KATE

Novi portret princeze od Walesa podigao prašinu: ‘Kakav užasan prikaz tako lijepe žene!‘

Slika po kojoj je nastala naslovnica Tatlera

 Screenshot, Youtube/
Nakon Charlesova, u javnosti se sada pojavio još jedan portret kraljevske obitelji

Jedva da je prošlo tjedan dana a već se u Velikoj Britaniji pojavio novi kraljevski portret o kojemu će se, vjerujemo, kao i o onome kralja Charlesa III, dosta govoriti u narednom razdoblju ako je suditi po prvim reakcijama na društvenim mrežama. Riječ je o portretu princeze od Walesa koji je naručio časopis Tatler za naslovnicu svog srpanjskog izdanja.

Slika je rad britansko-zambijske umjetnice Hanne Uzor, koja je prikazala Kate u dugoj, bijeloj večernjoj haljini s potpisom Jenny Packham i s omiljenom tijarom, Lover‘s Knot, na glavi.

Kate za ovaj portret, prema pisanju časopisa, nije pozirala, nego se umjetnica koristila različitim fotografijama za sliku koju je Tatler nazvao "portretom snage, dostojanstva i hrabrosti".

"Stvarno je dorasla svojoj ulozi - rođena je za to", rekla je Uzor u naslovnoj priči Tatlerova srpanjskog broja, dodajući da se "drži s takvim dostojanstvom, elegancijom i gracioznošću".

A poput Charlesova, i boja pozadine portreta princeze od Walesa krije stanovitu simboliku. Kako je objasnila sama umjetnica, referira se na boju njezinih očiju, a isto tako zelena nijansa ukazuje na njezinu ljubav prema vrtlarenju, a plavi tonovi na veslanje - hobi kojim se bavila za vrijeme studija.

"Kad ne možete osobno upoznati osobu koju portretirate, morate pogledati sve što možete pronaći i spojiti suptilne ljudske trenutke otkrivene na različitim fotografijama: ima li određeni način stajanja ili držanja glave ili ruku? Ima li gestu koja se ponavlja?", rekla je slikarica za Tatler.

image

Princess of Wales

Chris Jackson/pa Images/profimedia/Chris Jackson/pa Images/profimedia

Na njezinu viziju Kate, otkrila je umjetnica, utjecao je nedvojbeno, osim njezinih fotografija, i video u kojem govori o svojoj teškoj dijagnozi.

Svi njezini portreti, pojasnila je Uzor, sastoje se od slojeva osobnosti, konstruiranih od svega što može pronaći o tim osobama. Video je, istaknula je, dodao još jedan sloj njezinu "čitanju" princeze. Željela je pokazati, objasnila je, trenutak suočavanja s nečim teškim, njezin govor iz srca, hrabrost.

image

Hannah Uzor

Christopher Ison/english Heritage/pa Images/profimedia/Christopher Ison/english Heritage/pa Images/profimedia

No, ovakvo viđenje princeze od Walesa, zasmetalo je brojnim njezinim obožavateljima koji smatraju da ne nalikuje na sebe, da je slika naprosto grozna, a umjetnica netalentirana.

"Kakav užasan portret tako lijepe žene", "Ovaj portret je grozan, ima toliko nevjerojatnih umjetnika, sigurno su mogli pronaći boljeg", "Je li ovo šala? To nije princeza, to je druga žena u njenoj haljini. To je uvreda za princezu!", "Da budem iskrena, vidjela sam bolje radove učenika sedmog razreda osnovne škole", "Ovo je dosta amaterski, ne sliči na nju. Strašan portret! Talent bi trebao biti važan", neki su od komentara ispod Tatlerove objave portreta. Mnogima Kate na njemu nalikuje Azijki, nekima pak izgleda kao japanska carica Masako, a neke čak podsjeća na Williamovu navodnu ljubavnicu Rose Hanbury.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 07:11