VODIČ ZA KULTURU

Novi postav Moderne galerije s radovima do 1930-ih godina: Vlaho Bukovac, Ivan Meštrović...

Novi postav 'Moderne galerije'
 Goran Vranic
Među važnijim je umjetninama i Hegedušićeva "Poplava", slika koja prikazuje sumorni život na selu pogođenom elementarnim nepogodama

U Modernoj galeriji može se pogledati novi postav njihove zbirke, među kojima su djela Miroslava Kraljevića, Josipa Račića, Vlahe Bukovca, Ivana Meštrovića, Celestina Medovića. Autor novog viđenja zbirke ravnatelj je Branko Franceschi s četvero kustosa muzeja. Zasad je gotov prvi dio postava koji završava tridesetim godinama prošlog stoljeća, a počinje sredinom 19. st. Izložen je odabrani dio umjetnina od 11.000, koliko ih je u fundusu galerije.

Riječ je o nacionalnom postavu s jednim izuzetkom, odvojenim, slikama Nicholasa Roericha, ruskog slikara, književnika, teologa, filozofa koji se bavio i planinarenjem i hipnozom. U fundusu galerije ta se djela čuvaju više od osam desetljeća, jer je svojedobno u Zagrebu imao i izložbu. Novost je da se preko QR koda može čitati o pojedinoj umjetnini i kontekstu u kojemu je nastala. U samom su postavu i bojama jasno naznačene razlike: 19. stoljeću pripada plava boja zida, a 20. stoljeću crvena. Kronološki je najstarija slika na izložbi pejsaž, "Gorski krajolik" autor Josefa Feida, a datira iz 1848. Može se, među brojnim slikama, vidjeti i "Guščarica na Savi" Nikole Mašića, slika povećih dimenzija, uz koju je izloženo desetak skica koje su poslužile kao studija tom remek-djelu.

Među važnijim je umjetninama i "Poplava", čiji je autor Krsto Hegedušić, slika koja prikazuje sumorni život na selu pogođenom elementarnim nepogodama. Izložena je i Hegedušićeva slika "Na Dravi" koju je Galerija otkupila relativno nedavno. Česti su prizori slikani dvadesetih i tridesetih godina oni iz krčme, a ističe se "Četvero kod stola" Vilka Gecana. Akt, iznimno česta tema u razdoblju koje obuhvaća izložba, nije lako odabrati: kustosi odabiru "Ženski akt s novinama" Vladimira Becića, a nezaobilazna je naravno "Venera iz predgrađa" Milivoja Uzelca.

Umjetničko-edukativni projekt "Sedam lica grada" u sedam država

Večeras u galeriji Kortil bit će otvorena izložba "Sedam lica grada" interdisciplinarni umjetničko-edukativni projekt, u sklopu EPK 2020, koji spajanjem inovativnih, novomedijskih izložbenih i izvedbenih praksi, posjetiteljima programa prezentira i komunicira sadržaje moderne riječke povijesti, postavivši u fokus istraživanja sedam država pod čijom je upravom ili okupacijom Rijeka. (Rijeka, galerija Kortil, Strossmayerova 1, 19.00 h; ulaz slobodan)

image
"Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa"

Naš mogući kandidat za Oscara premijerno online i u kinima

Dugometražni eksperimentalno-animirani film "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" autora Dalibora Barića simultano će danas imati online premijeru u Hrvatskoj i SAD-u. Istovremeno film će imati kinopremijere u Zagrebu i Rijeci, nakon čega slijede redovne projekcije u nezavisnim kinima diljem zemlje. Film je priča o Martinu, koji se pokušao boriti protiv sustava, a sada je u bijegu. Sara je konceptualna umjetnica. Zajedno se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu, dok im je policija na tragu. Podsjetimo, "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" jedan je od 27 naslova koji će se razmatrati za nominaciju za 93. nagradu Oscar u kategoriji dugometražnog animiranog filma. Poveznica za stream bit će pravovremeno objavljena na službenoj stranici Laemmlea te na Facebook stranici "Slučajne raskoši prozirnog vodenog rebusa".

image
'... a mobitel i dalje zvoni'

Može li mobitel povezati žive i mrtve - naravno, ali na svoj način

Otkačena komedija "... a mobitel i dalje zvoni" iz pera Sarah Ruhl i u režiji Nenni Delmestre premijerno će biti prikazana večeras u splitskom HNK. Priča započinje upornom zvonjavom Gordonova mobitela, na koju se umjesto njega odaziva žena za susjednim restoranskim stolom i istog trenutka naglavačke upada u sve njegove poslovne i obiteljske probleme. (HNK, Trg Gaje Bulata 1, 19.00 h; ulaz 60/100 kn)

“Pazi na prazninu” autora i redatelja Romana Nikolića

Večeras na velikoj pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu na rasporedu je premijera autorskog projekta “Pazi na prazninu” autora i redatelja Romana Nikolića i dramaturginje Olje Lozice. Predstava je to koja postavlja pitanje što znači biti drugi i drugačiji, kao i koliko smo bez obzira na to što smo drugi, zapravo, i drugačiji. (Varaždin, HNK, Augusta Cesarca 1, 19.30 h)

image
'Pazi na prazninu'
Miro Martinic
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:35