BREXIT ART

Novi umjetnički val za ostanak u Europskoj uniji

 Promo
Uoči referenduma čak 300 poznatih glazbenika, pisaca i umjetnika potpisali su pismo pozivajući na ostanak u EU. Među njima su Bill Nighly, Keira Knightly, Jude Law, Helena Bonham Carter, Kristen Scott Thomas, Tracy Emin, Steve McQueen, Anish Kapoor...

Prošlotjedna referendumska odluka Britanaca da napuste Europsku uniju nije izazvala potres samo u političkom svijetu, nego i na britanskoj umjetničkoj sceni koja strahuje kako će neočekivano odvajanje utjecati na tržište umjetnina i toleranciju prema umjetnicima iz cijelog svijeta koji dolaze u zemlju.

Europa je kreativna

London je jedan od centara umjetničkog svijeta, s aukcijskim kućama koje osiguravaju neke od najvećih umjetničkih akvizicija na svijetu te galerijama koje okupljaju najveća imena svjetske umjetnosti.

Stoga ne čudi da su se u kampanju za ostanak u EU koja je prethodila referendumu uključili mnogi umjetnici, među kojima i Damian Hirst koji je svoje novo djelo posvetio referendumu, odnosno svojoj želji da Britanci ostanu u EU. Poznati dječiji ilustrator Axel Scheffler, autor popularne serije slikovnica Gruffalo, napravio je ilustraciju djece u nacionalnim uniformama s porukom: “Naša budućnost je svjetlija u EU”.

Michael Tierney, umjetnik čija su djela izložena u londonskoj Saatchi Gallery, također se uključio u kampanju. “Jedna od najvećih i najboljih prilika od moga djetinjstva je jednostavnost kojom putujemo po raznim državama kontinenta. Zašto bismo to ukinuli?”, rekao je. Ugledni skulptor Antony Gormley svojim djelom je poručio: “Žena. Muškarac. Obitelj. Grad. Nacija. Kontinent. Europa.”

“Europski projekt je kreativan, mogućnost da se vježba imaginacija. On je poklon konstantne dinamike između zemljopisa i plemena. Uvijek smo bili dio razvoja te priče i trebamo ostati njenim dijelom. Britanija ima ključnu ulogu koju treba igrati u europskom parlamentu. To je naša mogućnost da pridonese kolektivnoj budućnosti koja je rezultat mnogo žrtvovanja”, rekao je Gormley.

Sram, sram, sram

Među ostalim umjetnicima koji su se svojim djelima uključili u kampanju “Remain” (Ostani) su irska umjetnica s londonskom adresom Eva Rothschild, škotski umjetnik Ewan Mitchell, Michael Craig-Martin, ilustratori Dog & Rabbit i drugi. Uoči referenduma skupina od čak 300 poznatih glazbenika, pisaca i umjetnika potpisali su pismo pozivajući na ostanak u EU.

Među njima su i glumci Bill Nighly, Keira Knightly, Jude Law, Helena Bonham Carter i Kristen Scott Thomas te umjetnici Tracy Emin, Steve McQueen, Sir Anish Kapoor i Ron Arad. Skulptor Arad, čija instalacija krasi Olimpijski park u Londonu, nakon objave rezultata referenduma izjavio je. “Slomljeno mi je srce. Osjećam sram, sram, sram zbog ksenofobije u ovoj zemlji. Toliko je nivoa podijeljenosti u Britaniji. A sve je toliko nepotrebno. Smatram da su trojica muškaraca koji su zaslužni za ovo - Michael Gove, Boris Johnson i Nigel Farage - grozni. Osjećam sram i zbog groznog izostanka mudrosti i kriminalnog napuštanja obaveze koje je pokazao David Cameron. On bi trebao biti vođa, pokazati nam put jer on nas je povukao na ovo dno”, rekao je britanski umjetnik indijskog porijekla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 01:46