Novi urbanizam

Novo ruho legendarne zagrebačke ulice: Pogledajte kako će izgledati Stara Vlaška, magnolije, klupe, komunalni stol...

Novo ruho Vlaške

 Healthysystems i Studio ii
Žardinjere sa stablima će ujedno biti i klupe. Posadit će se magnolije i japanska šljiva, a u planu je i komunalni stol, za kojim se ne mora ništa konzumirati

Dio Stare Vlaške na potezu od Draškovićeve do Palmotićev bit će zatvoren od 28. svibnja za automobile, kada je planirano otvorenje, uz koncert, DJ-a, radionice za djecu i sajam obrtnika, budući da je ova ulica nekad bila ulica obrtnika. Prvi je to dio projekta Možemo! kojim su najavili smanjenje prometa u samom centru grada. U toj će se prvoj fazi na ovom potezu postaviti žardinjera sa stablima koja će ujedno biti i klupe. Terase kafića ostaju, a planiraju se i štandovi za obrtnike. Uz projekt se navodi da je ovu promjenu uzrokovala snažna potreba za širom pješačkom poveznicom između visoko frekventnih javnih gradskih površina, a to su: Schlosserove stube i SRC Šalata, Nova Vlaška ulica, Draškovićeva ulica i Trg hrvatskih velikana, Jurišićeva ulica, Europski trg i Trg bana Jelačića, Park Ribnjak. Kako je rekao dogradonačelnik Luka Korlaet: "Mi želimo humanizirati prostor. Ovo je područje trenutno zakrčeno s autima. Ako Barcelona ima super blokove, a Ljubljana sređene pješačke zone, onda možemo i mi". Postojale su i druge inicijative koje su se zalagale za širenje pješačkih zona, primjerice 1posto za grad". Odlučili su se za suradnju Healthysystems iz Kopenhagena i hrvatski Studio II. Kako govori, "preobrazba je privremena jer bi za trajnu preobrazbu trebao javni urbanistički natječaj". Bit će točno deset žardinjera, kružnih betonskih, i klupa. Od tih deset, pet je promjera tri metra i pet je promjera jedan metar. Planiraju posaditi magnolije, japanske šljive, i grmolike sadnice. Sva je oprema, kako je rečeno na jučerašnoj tiskovnoj konferenciji, od recikliranog betona, i planira se komunalni stol na kojemu će ljudi moći sjediti, da ne moraju ništa konzumirati, za razliku od kafića.

image

Novo ruho Vlaške

Healthysystems i Studio ii
image

Novo ruho Vlaške

Healthysystems i Studio ii

Kako se dalje navodi u projektu: "Posude s mladim stablima postavljene na privremene pozicije, uz mogućnost premještanja u skladu s odazivom javnosti, nakon što stabla porastu, a njihova mjesta imaju pozitivan odnos javnosti, mogu se trajno locirati na toj poziciji". Planiraju se i nove podne plohe te komunalni stol.

image

Novo ruho Vlaške

Healthysystems i Studio ii
image

Novo ruho Vlaške

Healthysystems i Studio ii

U intervjuu za Jutarnji je dogradonačelnik, arhitekt Luka Korlaet, vezano uz ovaj projekt, rekao: "Mislim da je odluka o proširenju pješačke zone prvorazredna politička odluka. Ona se samo djelomično može osporavati čisto stručnim argumentima neželjene redistribucije kolnog prometa. Promet nije linearni problem; posljedica ukidanja pojedine ulice za kolni promet nije isključivo dodatno opterećenje susjednih ulica, već dolazi i do promjene navika. Nedavno je jedna simpatična taksistica (žao mi je da se nismo upoznali) to lijepo sažela rekavši da bi "svi htjeli autom do ulaznih vrata svog stana!".

image

Novo ruho Vlaške

Healthysystems i Studio ii

I to je uistinu tako. Odgajani smo s autocentričnim pogledom na grad i moramo početi mijenjati navike. Uskoro za kolni promet zatvaramo Staru Vlašku između Draškovićeve i Palmotićeve ulice. Arhitekti su napravili iznimno kvalitetan projekt privremenog, niskobudžetnog preuređenja s urbanom opremom koja je izrađena od materijala koji je nastao uklanjanjem zgrada u obnovi. Ostali potezi koje navodite slijede, prvo istočni, a potom i zapadni dio Masarykove ulice. Volio bih da u ovom mandatu u pješačku zonu pretvorimo i prostor ispred ulaza u Glavni kolodvor, za što također postoji projekt. Ako može Pariz, ako može Barcelona, ako može nama bliska Ljubljana... Ne znam zašto ne bismo mogli i mi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:33