NOVI NADREALIZAM

'NURSERY' Talentirani Marin Majić u Berlinu otvorio veliku samostalnu izložbu

Slike su na prvi pogled kičasto idilične, na drugi pogled, kao da su iz horora

Marin Majić, mladi slikar koji je, poput Lovre Artukovića, Nike Radić i niza naših umjetnika, na privremenom radu u Berlinu, vrućoj metropoli suvremene umjetnosti, u tom je gradu otvorio svoju prvu samostalnu izložbu.

Neprirodni likovi

Majić, koji je rođen u Frankfurtu, no studirao je na zagrebačkoj ALU i smatra se jednim od najtalentiranijih umjetnika svoje generacije, u prostoru galerije ARNDT otvorio je izložbu pod nazivom “Nursery”; izložba nema veze s dječjom sobom kako naziv sugerira.

Na prvi su pogled motivi realistični, gotovo naivni, mogu se pronaći u foto albumima većine ljudi; otac i sin zagrljeni sjede na klupi, na pozornici, ispred zavjese, dječak u bavarskom kostimu stoji u idiličnom pejsažu, policajac je na konju ispred rasvjetalog vrta... No, samo na prvi pogled.

Ovi naizgled idilični motivi izgledaju, kad ih bolje pogledate, toliko neprirodno da je jedino što možete slijedeće očekivati, neki horor film.

Kako umjetnik postiže tu nelagodu? Prije svega, izrazima lica, neprirodnim i uštogljenim.

Nadrealizam

Potom detaljima: ili je nečija ruka previše velika, ili je nebo previše plavo, ili je šipak prevelik, ili je pejsaž posve nadealan.

Pejsaž i inače dominira većinom ovih slika. Riječ je o jednom od najboljih primjera novog nadrealizma koji se može vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:57