Alfred Pal

Obitelj mu je stradala u Holokaustu. Bio je u logorima na Golom otoku i Rabu

Alfred Pal

 Galerija HDD
‘Nas deset novinara, mi smo otisnuli prvi broj Vjesnika‘ rekao mi je u intervjuu. Izložba ovog dizajnera otvorena je u HDD-u

Čitava obitelj Alfreda Pala, dok je bio dječak, ubijena je u Holokaustu. On je jedini preživio. Bio je u logoru na Rabu. Bio je u logoru. Potom, u drugom sistemu, i na Golom otoku. Poginuo je od posljedica prometne nesreće kad mu je bilo devedeset.

Alfred Pal bio je karikaturist, ilustrator, grafički dizajner i slikar. S njim sam imala priliku raditi intervju u kojemu sam uistinu uživala. Razgovarali smo, među ostalim, i o počecima Vjesnika. Kako mi je rekao: "Nas deset novinara, nije nas bilo više, idemo praviti novine. Mi smo otisnuli prvi broj Vjesnika, ja sam uzeo sto komada jer nije bilo kolportera niti distribucije, ničega." Bilo je to 1945. godine, neposredno nakon rata. Svoje je karikature Pal objavljivao na prvoj stranici, pri dnu lista. Uskoro je pokrenut i Ilustrirani Vjesnik, glavni urednik je bio pjesnik Jure Kaštelan, a grafički Pal.

Izložba "Tragom oblikovanja Alfreda Pala" u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva, koja se može pogledati do 7. siječnja, bavi se među ostalim i ovim segmentom djelovanja. Kustosi izložbe su Ivan Klisurić i Sonja Leboš, uz asistenciju Marije Perke, dio je radova posuđen iz MUO. Uz novinske, najzastupljenije su na izložbi naslovnice knjiga, koje je radio za nakladničku kuću Lykos sredinom 1950-ih, preko edicija oblikovanih za Maticu hrvatsku i brojne druge nakladnike, do najpopularnijih, a riječ je o biblioteci nakladničke kuće Znanje. Autori uz izložbu daju i apel: brojnim artefaktima potrebna je hitna stručna restauracija, jer bismo inače odista mogli ostati bez vrlo vrijednih materijalnih tragova eklektičnog a istovremeno jedinstvenog Palovog opusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:39