PERFORMANS U LAUBI

OBROVAC NA KVADRAT Tamara Obrovac koncertom otvara izložbu svog oca, jednog od najvećih suvremenih slikara istarskog poluotoka

 

ZAGREB - U povodu otvorenja izložbe "Pantoskopije" Ivana Obrovca, Kuća za ljude i umjetnost Lauba najavljuje jedinstveni glazbeno-vizualni performans po nazivom "Obrovac na kvadrat", u kojemu će predstavljanje umjetnosti jednog od najvećih suvremenih slikara istarskog poluotoka u četvrtak 7. veljače uveličati nastup njegove kćeri, pulske etno-jazz glazbenice Tamare Obrovac.

Izložba "Pantoskopije" predstavit će tridesetak radova Ivana Obrovca koji su nastali u posljednjih petnaest godina. O njegovom umjetničkom radu govorit će kustosica Leonida Kovač.

"Ivan Obrovac ne slika ono što je vidljivo, već slikanjem, koje ovdje jest dodirujući susret tvari što se utjelovljuju u pojavnosti prozirućih polja boje i zasijecajućih grafizama, daje osjetiti neperceptibilni, no paradoksalno temeljni medij koji postoji s onu stranu vidljivoga. Taj bazični medij je vrijeme samo, spoznatljivo jedino posredstvom činjenice smrtnosti tijela", ističe se u najavi.

HDLU Istre
Ivan Oborvac: 'Pri svetom kralju'

Izložba je realizirana u suradnji s Gradskom Galerijom Labin, a ostaje otvorena do 20. veljače.

Otvorenje će uveličati jedinstveni glazbeno-vizualni performans koji se sastoji od glazbene izvedbe Tamare Obrovac i Transhistria quarteta uz video-projekcije umjetničkih radova Ivana Obrovca u režiji Matije Debeljuha.

Ivan Obrovac (1937.) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Alberta Kinerta. Pionir u likovnoj pedagogiji, Obrovac je smatran utemeljiteljem pulske Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna. Za svoj rad nagrađen je nizom javnih i strukovnih priznanja. Uz predani pedagoški rad, tehnološka i teoretska istraživanja na području likovne umjetnosti, izlagao je na više od 40 skupnih te petnaestak samostalnih izložbi.

Pjevačica, flautistica, skladateljica i autorica tekstova Tamara Obrovac (1962.) jedna je od najznačajnijih i najsvestranijih osobnosti na Hrvatskoj glazbenoj sceni, a zahvaljujući utjecajima istarske narodne glazbe koje koristi u kreiranju svog glazbenog izraza, u nekoliko je posljednjih godina stekla i veliku popularnost. Uz internacionalnu koncertnu aktivnost sklada glazbu za balet, kazalište i film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:29