ODLAZAK SLIKARA

Obuljen Koržinek: Djela Đure Sedera su upisana u antologiju nacionalne umjetnosti

Nina Obuljen Koržinek

 Ranko Šuvar/Cropix
"Bio je dobri duh i jedan od najomiljenijih profesora Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu"

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je sućut u povodu smrti akademika Đure Sedera, slikara i dugogodišnjega profesora i dekana Akademije likovnih umjetnosti, čija su mnoga djela, kako je istaknula, upisana u antologijske stranice nacionalne umjetnosti.

Đuro Seder, jedan od najboljih hrvatskih umjetnika, dugogodišnji profesor i svojedobno dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, kroz desetljeća plodnog stvaralaštva mijenjao je stilove, neprestano istražujući i propitujući medij slikarstva, unoseći u njega vedrinu i snažnu slikarsku strast, istaknula je ministrica u sućuti.

Podsjetila je da je počeo je kao grafičar, ilustrator i jedan od osnivača mitske umjetničke grupe Gorogna, "koja je djelovala gotovo tajno, a u vremenu prije medijskog senzacionalizma i širenja vijesti preko društvenih mreža, ipak odigrala presudan utjecaj na hrvatsku umjetnost".

Njegov radikalan zaokret, koji ga je učinio jednim od začetnika Nove slike, urodio plodom briljantnih djela, eksplozijom boja, pastoznim namazom i nesputanim izražavanjem emocija, napomenula je.

"Bio je dobri duh i jedan od najomiljenijih profesora Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu na čijem je čelu kao dekan bio 1983. do 1987. godine, gdje je generacijama hrvatskih umjetnika uz klasično slikarsko obrazovanje ukazivao na slobodarsku prirodu umjetnosti koja svakom talentu nudi njegov jedinstveni put. Posebno je bilo veselje vidjeti ga na otvaranjima izložbi svojih kolega i studenata, čijim se uspjesima radovao možda i više nego svojim osobnim, uvijek spreman na prijateljski poticaj", istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Ostavio je impresivni slikarski opus, izlagao na stotinama izložbi, a njegova se djela nalaze u mnogim hrvatskim i svjetskim muzejskim zbirkama. Zasluženo je nagrađivan najvišim priznanjima i struke i publike od odlikovanja Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića do Nagrade Vladimira Nazora za životno djelo, dodala je.

"Odlaskom Đure Sedera, Hrvatska ostaje bez velikog umjetnika čija su mnoga djela upisana u antologijske stranice nacionalne umjetnosti, ali prije svega ostaje bez dobrog čovjeka čiji će nam prijateljski osmjeh i vedrina nedostajati i ostati u posebnom sjećanju", stoji u sućuti ministrice kulture i medija umjetnikovoj obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 13:58