IZLOŽBA KOJA JE ŠOKIRALA HDZ

ODJEK SKANDALA U BRUXELLESU Maković: Schulz bolje poznaje hrvatsku umjetnost nego zastupnik HDZ-a

Davoru Ivi Stieru se nije svidjela konstatacija predsjednika Europskog parlamenta o slobodnom umjetničkom stvaranju u Jugoslaviji

HDZ-ov parlamentarni zastupnik Davor Ivo Stier na svom je službenom Facebook profilu objavio priopćenje u kojemu navodi kako je šokiran predgovorom predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza.

Predgovor je objavljen u brošuri tiskanoj u povodu izložbe radova hrvatskih umjetnika u Bruxellesu koji su otkupljeni da bi postali dio međunarodne zbirke umjetnina Europskog parlamenta. “Schulz je”, navodi Stier, “umjesto predstavljanja hrvatske kulture napisao hvalospjeve o Jugoslaviji”.

Jedinstven položaj

Schultz piše kako izložba “otkriva jedinstven položaj Hrvatske u bivšem Istočnom bloku. Kao nesvrstana zemlja, bivša Jugoslavija razvijala je vlastitu kulturnu politiku dopuštajući umjetnicima da se slobodno izražavaju pod uvjetom da ne stvaraju pomutnju. Iako je nedostajalo materijala, razvoj umjetničkog tržišta nije bio potpuno omogućen, umjetnici su mogli stvarati djela gotovo nesputano. Jugoslavija je zauzimala posebno mjesto između Zapada i Istoka, ne samo u političkom i gospodarskom, već i u umjetničkom smislu.”

Facebook

Fotografija Davora Ive Stiera (u sredini) s njegovog Facebook profila. (Slike na zidu nemaju veze s kolekcijom u Bruxellesu)

Što je tu Stieru netočno, sasvim je nejasno. Otkupljena su djela Borisa Bućana, Đure Sedera, Sanje Iveković, Ivana Kožarića, Ivane Franke, Josipa Vanište, Nives Kavurić-Kurtović i Zlatana Vehabovića. Izuzev dvoje najmlađih, Vehabovića i Franke, svi su stasali u kulturnom krugu bivše Jugoslavije, a i radovi njih dvoje nose to naslijeđe. Poznato je i da je Jugoslavija davala veću slobodu umjetnicima od ostalih zemalja Istočnog bloka.

Dobro predstavljanje

- Riječi kojima je Schutz popratio otvaranje izložbe, pišući o kontekstu političke situacije u kakvoj je bila Hrvatska, pokazuje da taj čovjek bolje poznaje suvremenu hrvatsku umjetnost i noviju povijest nego zastupnik HDZ-a - kaže povjesničar umjetnosti Zvonko Maković: - Zbirka djela suvremene umjetnosti koja je ušla u EU parlament na najbolji način predstavlja suvremenu hrvatsku umjetnost od pedesetih do danas. Zgranut sam izjavama gospodina Stiera koji je očito živio u drugoj sredini, u drugačijem kulturnom i političkom kontekstu, i nije pratio ono što se događa. Tko je on da daje reviziju suvremene umjetnosti?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:29