IN MEMORIAM

Odlazak čuvenog hrvatskog kipara, u 100. godini preminuo Ivan Kožarić: Naše Sunce vraća se Suncu

Ivan Kožarić
 Neja Markicevic/Cropix
‘Kao obitelj tugujemo nad gubitkom, ali smo istovremeno skromni, ponizni i očarani pred veličinom njega samog‘, objavila je obitelj

"Dragi prijatelji, dubokoj tuzi vam Filip i ja javljamo da je danas u stotoj godini života preminuo naš Ivan Kožarić.

Naše Sunce vraća se Suncu, njegov sjaj ostaje zauvijek među nama svima. Počivaj u miru, ljubavi naša", javili su preko društvenih mreža umjetnikov nećak Filip Kožarić i sestra mu Barbara Kožarić Paić.

Ivan Kožarić bio je već neko vrijeme bolestan, a preminuo je u stotoj godini života. Bio je jedan od najvećih hrvatskih umjetnika svih vremena.

Kiparstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu upisuje 1943., a diplomirao 1947. Posredstvom francuskog kritičara Jacques Lassaignea, koji ga posebno uvažava, surađuje s Galerijom Maguy čiji mu vlasnik otkupljuje više radova.

Unatoč povoljnim okolnostima i mogućnosti ostanka u Parizu, Kožarić se vraća u Zagreb odlučivši karijeru nastaviti u domovini. Početkom šezdesetih Kožarić je član neformalne grupe Gorgona, zajedno sa slikarima Marijanom Jevšovarom, Julijem Kniferom, Đurom Sederom i Josipom Vaništom, arhitektom Miljenkom Horvatom, povjesničarem umjetnosti i konceptualnim umjetnikom Dimitrijem Bašičevićem Mangelosom, te kritičarima Matkom Meštrovićem i Radoslavom Putarom.

Izlagao je na mnogim važnim međunarodnim izložbama kao što su primjerice Veneciji (1976.) i Biennale u Sao Paolu (1979.). Djela mu se nalaze u brojnim privatnim zbirkama, kao i u muzejima u zemlji i svijetu. Zastupljen je u antologijama svjetske i europske skulpture. Više njegovih skulptura trajno je postavljeno u vanjskim prostorima među kojima i one najpoznatije, spomenik A.G. Matošu i Prizemljeno sunce u Zagrebu.

image
Prizemljeno sunce u Zagrebu Ivana Kožarića
Ranko Suvar
image
Spomenik A.G. Matošu Ivana Kožarića
Milivoj Keber/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:14