BILL CUNNINGHAM

Odlazak fotokolumnista New York Timesa: Skromni genij koji je stvorio uličnu modnu fotografiju

Bill Cunningham
 Carlo Allegri / REUTERS

Jedan od omiljenih street style fotografa Bill Cunningham umro je u 87. godini od srčanog udara. Cunningham je posljednjih četrdeset godina radio za New York Times u području mode, ali je nadaleko postao poznat i po uličnoj fotografiji.

Njegovi umjetnički radovi postali su izvor modnih trendova, a urednica Voguea Anna Wintour izjavila je u nekoliko navrata kako se “svi oblače samo za Billa”.

Njegov interes za odjeću i sve što ide uz nju započeo je još u drugoj polovici 1950-ih kada je dizajnirao šešire, a prvi je fotoaparat kupio tek deset godina kasnije. Platio ga je svega 30-ak dolara, ali je uz njega otkrio svoju ljubav prema usputnim događanjima na ulici. Nakon toga su krenuli prvi poslovi za The Daily News i Chicago Tribune, a kasnih ‘70-ih pridružuje se redakciji New York Timesa gdje je radio sve do smrti.

“Pokušavam uhvatiti trenutak, s pokretom i duhom”, rekao je Cunningham jednom prilikom. Upravo je to bila njegova specijalnost. Iako je radio kao modni fotograf, prisustvovao brojnim kulturnim događanjima i privatnim zabavama zvijezda, njegov se rad nikako ne može staviti u istu grupu s paparazzima. Budući da je Billov objektiv određivao trendove, poznati su žudjeli za tim da ih on fotografira, ne obratno.

“Ne zanimaju me slavni. Zanima me odjeća”, rekao je u nagrađenom dokumentarnom filmu pod nazivom “Bill Cunningham New York”.

Kolumne “Na ulici” i “Večernji sati” The New Yorker je proglasio neslužbenim godišnjakom koji pokazuje, ponekad sramotnu, kroniku grada. Iako je bio živuće kulturno dobro, živio je vrlo skromno, s tek nekoliko dolara dnevno u džepu.

“Novac je najjeftinija stvar. Sloboda je daleko najskuplja”, odgovarao je na upite zašto se nije prepustio luksuzu.

Izgradio je reputaciju i stekao poštovanje na svom biciklu, kada bi u usputnoj vožnji u kadar uhvatio neuobičajene modne kombinacije i stvorio od njih trend. Glavni urednik New York Timesa izjavio je: “Gledati ulični prikaz Billa Cunninghama znači vidjeti cijeli New York.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:24