KRALJ JEZIVOG

ODLAZAK OCA NAJSTRAŠNIJEG FILMSKOG ČUDOVIŠTA Umro kultni slikar, kipar i scenograf H.R. Giger

 AFP

ZURICH - Kultni švicarski nadrealistički slikar, kipar i scenograf Hans Rudolf Giger preminuo je danas u bolnici od ozljeda koje je zadobio nakon pada niz stepenice.

Njegovu umjetnost obilježavale su mračne i nadrealne scene iz noćnih mora, jeziv i nerijetko falusan spoj živog i neživog, koji je Giger opisivao ‘biomehaničkim’.

U popularnoj kulturi ostat će zapamćen kao ‘otac’ ksenomorfa iz serijala filmova ‘Alien,’ na kojima je radio kao scenograf i dizajner čudovišnih vanzemaljaca i njihovog okruženja.

U privatnom životu patio je od poremećaja spavanja isprepletenog s noćnim morama, te se počeo baviti slikarstvom kao oblikom terapije, dok je studirao unutarnji i industrijski dizajn na Fakultetu primjenjene umjetnosti u Zurichu.

Njegov prepoznatljivi crno-bijeli stil inspirirao je brojne autore znanstvene fantastike i cyberpunk žanra, poput Williama Gibsona, a njegova su djela i čest motiv brojnih tetovaža. Radio je i naslovnice i unutrašnjosti albuma brojnih glazbenika, od Emmerson, Lake & Palmera do Danziga i Dead Kennedysa.

Njegova suradnja s glazbenicima očitovala se i u njegovom dizajnu instrumenata i opreme. Dizajnirao je seriju Ibanez gitara i unikatan stalak za pjevača Korna, Jonathana Davisa.

Za njegov rad na filmu Alien, Giger je 1980. godine nagrađen nagradom Oscar za specijalne efekte. Njegov doprinos polju znanstvene fantastike i fantastike prepoznat je 2013. godine, kada je uključen u Kuću slavnih znanstvene fantastike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:54