‘NIJE BILO PROBLEMA‘

Odvoz smeća na Trešnjevci zadnjih 100 godina: ‘Višak se ostavljao da istrune na ulici. No, grad je danas prljaviji‘

Zagreb pedesetih

 /Facebook/Zagreb kakav je bio nekad
Među fotografijama su one djece koja radoznalo promatraju kamion za odvoz smeća, agilnih čistača koji odvoze smeće...

Iz "Mapiranja Trešnjevke" najavili su aktivnosti za prvu polovicu ove godine, riječ je o poprilično aktivnom projektu, poznato je mnogima.

Tako su najavili da su na svojim su stranicama napisali i tekst, poprilično aktualan danas, "Kako smo na Trešnjevci odlagali otpad u posljednjih 100 godina".

Među fotografijama su uz ovaj tekst, one odvoza smeća na Trešnjevci, djece koja radoznalo promatraju kamion za odvoz smeća, agilnih čistača koji odvoze smeće, a obje su iz 50-ih, kante iz 70-ih... Fotografije su sa stranice Mapiranje Trešnjevke, te stranice Zagreb kakav je nekad bio. Neke su iz Trešnjevke, neke iz centra grada.

Kako pišu na stranicama: "U neka davna vremena smeća (pardon, otpada) nije niti bilo. Ono što je bilo suvišno se ili spalilo (ako je npr. bilo drveno) ili se ponovo upotrijebilo (ako je u pitanju bio kamen ili cigla) ili se jednostavno pustilo istrunuti (ako je bila npr. riječ o hrani ili nekoj tkanini). Tako da problema zbrinjavanja otpada nije niti bilo. Kasnije, pa čak i ne tako davno, još u pedesetim i šezdesetim godinama prošloga stoljeća, otpada je bilo vrlo malo. U seoskim se domaćinstvima puno toga i nadalje spaljivalo, a ono što se spaliti nije moglo (staklo, metal), to se odlagalo u prirodi – recimo, u tadašnjim savskim rukavcima iz kojih je tokom vremena nastao Jarun.

image

Nekad se otpad skupljao u ovakvim kantama … snimljeno 70-tih

/Mapiranje Trešnjevke
image

Trg Republike, 1957.

/Facebook/Zagreb kakav je bio nekad

Naravno, većina gradskih kućanstava je također dugo vremena imala peći na drva i ugljen i šparete u kojima se svašta moglo spaliti … ali, s vremenom su se udomaćile plinske peći i štednjaci pa je onda takav način rješavanja otpada postao nemoguć".

Ne znaju, pišu dalje, kada je točno pokrenut organizirani odvoz otpada u gradu Zagrebu, "vjerojatno negdje krajem 19. ili početkom 20. stoljeća, no gotovo smo sigurni da ga na području Trešnjevke nije bilo do vremena između dva svjetska rata – i to samo u njenim "urbanim" dijelovima, uz Tratinsku i njoj bliske ulice".

image

Stross

/Facebook/zagreb Kakav Je Bio Nekad
image

Kontejneri za plastiku i papir pored zgrade u Novoj cesti južno od Tržnice Trešnjevka. [VR 2024.]

/Mapiranje Trešnjevke

Otpad u metalnim kantama do 70-ih bio je opće mjesto života u gradu.

Dalje navode: "U to doba, u 70-im i 80-im godinama, plastika je snažno prodirala u sve pore svakidašnjeg života … pa je tako lupa metalnih kanti zamijenjena skupljanjem otpada u plastične vrećice koje su u određene dane u tjednu odlagane pred kuće. Sada je skupljanje otpada bilo tiše, ali su zato vrećice bile puno "ranjivije" na oštećenja, pseće i mačje traženje hrane … i čini se da je s njihovim dolaskom grad postao prljaviji".

To je također bilo i doba skupljanja starog papira kojim su mnogi školarci platili svoje školske izlete. A metalni je otpad postao omiljen izvor prihoda tzv "skupljačima sekundarnih sirovina" koji su povremeno skupljali ne samo sve ono što je suvišno, već ponekad i ono što je još služilo svojoj svrsi (slivnici, poklopci šahtova, razni kablovi …) i sve što su skupili su prodavali na "furdu", otpad.

Bilo je kasnije različitih promjena u zbrinjavanju smeća: "Skupljalo se ono u plastičnim kantama, metalnim kontejnerima. Dalje pišu: "uvijek je bilo i glomaznog otpada, starih ormara, WC školjki, kada, stolaca, auto guma … ali i građevinske šute...

Usprkos svim tim mjerama za što efikasnije prikupljanje i odlaganje otpada Trešnjevka je, nažalost, još uvijek puna mjesta na kojima nesavjesni pojedinci odlažu sve ono što im je suvišno – iako to čak mogu posve besplatno dati odvesti jednom godišnje"...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:30