U NSK

‘Oprosti mi Bože, jer sam Dalmatinac‘: otvorena je izložba posvećena svetom Jeronimu

Otvaranje izložbe

 Ministarstvo Kulture I Medija/
Izložba, koju organizira Splitsko-dalmatinska županija u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i Sveučilišnom galerijom, rezultat je Likovne kolonije ‘Sveti Jeronim‘

Izložba „Posveta sv. Jeronimu/Oprosti mi Bože, jer sam Dalmatinac“ otvorena je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvorila je drugu po redu izložbu posvećenu sv. Jeronimu, kojom je 2023. godine obilježena 30 godina osnutka Splitsko-dalmatinske županije.

Čestitavši organizatorima, ministrica je posebno zahvalila županu Blaženku Bobanu što su obljetnicu županije odlučili proslaviti organizacijom kolonije na Marjanu i izložbe umjetnika u Splitu i Zagrebu, te tako spomen na svetog Jeronima oplemenili novim djelima suvremenih umjetnika Dalmacije. Zahvalivši pojedinačno svim umjetnicima koji su se odazvali pozivu, ministrica je izrazila zadovoljstvo što se na takav način promiče i čini vidljivim doprinos umjetnika. Osvrnula se i na bogati opus sv. Jeronima kao kamenu temeljcu europske kulture koji je omogućio korištenje latinskoga kao jezika zapadnoeuropske kulturne integracije. Naglasila je kako je u njegovom širokom „djelokrugu“, zaštitnik i učitelja i studenata, prevoditelja i knjižničara, pa je posebna i simbolika predstavljanja djela nadahnuta sv. Jeronimom zagrebačkoj publici u prostoru najveće i najznačajnije knjižnice koja čuva hrvatsku pisanu i tiskanu riječ.

image

Nina Obuljen

Ministarstvo Kulture I Medija/

Uz ministricu, na svečanosti otvorenja obratio se i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice Ivanka Stričević i rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, a o radovima i baštinjenju djela sv. Jeronima govorio je profesor emeritus Josip Belamarić.

Izložba, koju organizira Splitsko-dalmatinska županija u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i Sveučilišnom galerijom, rezultat je Likovne kolonije „Sveti Jeronim“ koja se održavala od 22. i 23. rujna 2023. na južim obroncima Marjana, a radovi koji su prvi put bili izloženi u Sveučilišnoj galeriji u Splitu uoči dana sv. Jeronima, poklonjeni su bratovštini sv. Križa u Splitu koji skrbe za župnu crkvu sv. Jeronima.

Na izložbi posvećenoj zaštitniku Splitsko-dalmatinske županije - sv. Jeronimu, prikazani su radovi: Gorana Balića, Ane Marije Botteri, Duje Botterija, Josipa Botterija Dinija, Željka Bubala, Alme Čače, Vladimira Davidenka, Nikole Džaje, Lili Gluić, Karin Grenc, Marka Gugića, Kažimira Hraste, Petra Jakelića, Kuzme Kovačića, Ivana Listeša, Đanija Martinića, Duje Matetića, Zvonimira Mihanovića, Matka Mijića, Tee Morić Šitum, Hrvoja Marka Peruzovića, Dijane Ive Sesartić, Frane Šituma i Vice Tomasovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 14:08