NOVOST

Optimistične vijesti iz svijeta: otvaraju se novi muzeji u Berlinu, Parizu, Oslu, Kairu...

Humboldt Forum u Berlinu
 Tobias Schwarz/Afp/Profimedia
Tijekom proljetnog i jesenskog lockdowna otkazivana su i otvorenja novih muzeja ili onih koji su bili zatvoreni zbog renovacije

Godina koju ćemo pamtiti po nevolji s koronavirusom napokon je iza nas. Tijekom proljetnog i jesenskog lockdowna, među ostalim, i brojna su muzejska događanja bila odgođena i otkazivana, pa tako i otvorenja novih muzeja ili onih koji su bili zatvoreni zbog renovacije.

No, otvaranja novih muzeja i muzejskih postava očekuju nas u novoj godini, a jedan od njih je i Bourse de Commerce - Pinault Collection u Parizu. Kako je najavljeno, privatni muzej suvremene umjetnosti Françoisa Pinaulta bit će dostupan javnosti već od 23. siječnja 2021. godine.

Muzej je smješten u zgradi nekadašnje burze, na povoljnoj lokaciji između Louvrea i Centra Pompidou. Radi se o građevini kružnog tlocrta s kupolom koju je za muzejske potrebe prilagodio i redizajnirao poznati japanski arhitekt Tadao Ando. Pinaultova kolekcija sadrži više od 5 tisuća umjetničkih djela nastalih u 20. i 21. stoljeću, koja se redovito posuđuju za izložbe diljem svijeta. Detalji ovog muzejskog postava drže se u tajnosti do otvaranja.

image
Bourse de Commerce - Pinault Collection u Parizu
Severine Carreau/Afp/Profime

Na meti kritika

Svoja vrata otvorit će i Humboldt Forum u Berlinu, u obnovljenoj Berlinskoj palači, i to u proljeće 2021. godine. Muzej je nedavno imao i digitalno otvaranje, putem live streama, a uoči događanja našao na meti kritika zbog brončanih skulptura iz Benina u svome fundusu, zbog čega su se ponovno otvorila pitanja dekolonijalizacije muzeja i budućnosti etnografskih (izvaneuropskih) zbirki.

Nova muzejska zgrada Munchmuseet u Oslu, u kojoj će biti smještena zbirka najpoznatijeg norveškog slikara Edvarda Muncha, trebala bi se također otvoriti u proljeće 2021. godine. Riječ je o muzeju visokom trinaest katova izgrađenom u gradskoj četvrti Bjørvika, nedaleko zgrade Opere, sa 11 galerija i više od 26 tisuća kvadratnih metara namijenjenih za muzejske i druge kulturne sadržaje. Arhitekt nove muzejske zgrade je Španjolac Juan Herreros.

Uskoro se otvara i Veliki egipatski muzej u Gizi. Njihov najveći muzejski izložak, 11 metara visoka i 83 tone teška skulptura Ramzesa II. od crvenog granita, nalazi se u atriju čija je gradnja mogla početi tek nakon postavljanja skulpture. Otvorenje muzeja trebalo se dogoditi proljetos, no odgođeno je te bi muzej trebao biti otvoren do ljeta 2021.

Nakon šest godine pauze zbog renovacije, u ljeto 2021. godine trebala bi se ponovno otvoriti i Neue Nationalgalerie, poznato djelo arhitekta Miesa van der Rohea. Prema najavama, povodom otvorenja bit će postavljena izložba kipara Alexandera Caldera.

Otvorit će se i muzej Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti u Los Angelesu. Prema brojaču na njihovoj internetskoj stranici, do tada će proći još točno 276 dana. Muzej se otvara 30. rujna 2021. godina. Zbirku čine predmeti povezani s filmom i filmskom tehnologijom, kao i građa na papiru, filmske fotografije i zapisi, a sagrađen je prema nacrtu arhitekta Renza Piana.

Projekcijske dvorane

Muzej obuhvaća šest katova na kojima će se nalaziti izložbeni prostori, prostori za edukaciju i posebne događaje, kao i konzervatorski studio te kafić i muzejska trgovina. Muzej će imati i dvije projekcijske dvorane, od 1000 i 288 mjesta, u kojima bi se tijekom godine održavali filmski programi, paneli i kongresi. U rujnu su iz muzeja najavili kako će prva privremena izložba biti posvećena japanskom animatoru Hayaou Miyazakiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 17:46