KULTURNI FENOMEN

Oštećena Banksyjeva slika u Londonu prodana za nevjerojatnih 18 milijuna funti

Banksyjeva slika
 Tolga Akmen/AFP
Procjena je bila da se slika može prodati za cijenu između 4 milijuna i 6 milijuna funti

Djelomično uništena Banksyjeva slika prodana je u Sotheby'su u Londonu po cijeni osamnaest puta većoj od one koju je imala prije samo tri godine. To je najskuplja umjetnina prodana na aukciji ikad, piše Bloomberg.com

Slika, koja je nazvana 'Djevojka s balonom', bila je spominjana u medijima širom svijeta u listopadu 2018. kad se samouništila neposredno nakon što je prodana u Sotheby'su za oko milijun funti. Umjetnik je tvrdio da se radi o podvali, a aukcijska kuća je odbila ikakvu suradnju u tom 'poduhvatu', što je mnoge tada začudilo.

Slika je kasnije preimenovana i sad se zove 'Ljubav je u kanti'. Brzo je postala kulturni fenomen, kazala je Emma Baker, stručnjakinja za suvremenu umjetnost.

Procjena je bila da se slika može prodati za cijenu između 4 milijuna i 6 milijuna funti. Nakon desetak minuta ponuda za prodaju među potencijalnim kupcima, dražbovatelj Oliver Barker je donio odluku o prodaji slike za 16 milijuna funti. S dodatnim pristojbama cijena je na kraju iznosila 18,58 milijuna funti.

Prodaja ove slike stiže u vrijeme kad je tržište sve više zainteresirano za Banksyja. Rekord anonimnog umjetnika se skoro udvostručio ove godine, kad je njegovo ulje na platnu djeteta koje se igra s lutkom medicinske sestre-superheroja prodano za 23 milijuna funti. Od prodaje slike novac su dobili pacijenti i osoblje bolnice u Southhamptonu.

- Osjećam da je ovo jedan od najznačajnijih događaja u umjetnosti u ovoj zemlji dosad i mislim da nema sumnje da je ovo Banksyjev najuspješniji rad, kazala je Emma Baker o slici 'Ljubav je u kanti', piše Bloomberg.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:04