20 GODINA COMIC SANSA

OTAC NAJOMRAŽENIJEG FONTA NA SVIJETU "Ne vole svi ni Justina Biebera"

 Wikipedia
Prepoznatljivi „stripovski" font, na zgražanje grafičkih dizajnera, pojavljuje se čak i na osmrtnicama i nadgrobnim spomenicima

Iako ste se zacijelo nebrojeno puta susreli s oblikom slova koji se službeno zove „Comic Sans“, zacijelo niste znali da taj najpopularniji, ali po mnogima i najomraženiji font ove godine obilježava dvadeset godina postojanja. Napravljen je za Windows aplikaciju koja se zvala Microsoft Bob, a radilo se o stripovskom liku psa koji je komunicirao s ranim korisnicima Windowsa pomoću stripovskih oblačića.

Isprva je zamišljeno da slova u oblačićima budu ispisana klasičnim fontom Times New Roman, ali je tadašnji zaposlenik Microsofta Vincent Connare smatrao da bi pas trebao „govoriti“ stripovskim fontom. Kako je nadošao rok u kojem je softver trebao biti ispručen, Connare se nabrzinu bacio na posao. Pogledao je nekoliko stripova i nacrtao svoja slova pomoću miša, sve u tri dana.

Microsoft Bob nije dugo poživio, ali je Comic Sans, uključen u zbirku fontova operacijskog sustava Windows 95 nevjerojatno brzo postao omiljeni oblik slova korisnika. Taj prepoznatljivi „stripovski“ font, na zgražanje grafičkih dizajnera, pojavljuje se čak i na osmrtnicama i nadgrobnim spomenicima.

Vincent Connare svjestan je planetarne popularnosti svog djela, ali i omraženosti koju njegova neprilična uporaba izaziva u redovima stručnjaka. Uvijek ima onih koji nešto mrze, komentirao je Connare u jednom svom nedavnom javnom nastupu i dodao: „Ne vole svi ni Justina Biebera“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:07