IZLOŽBA U LONDONU

Otkrića o Coco Chanel: Osim s Nijemcima surađivala je i s Pokretom otpora

Coco Chanel

 Topfoto/Topfoto/Profimedia/Topfoto/topfoto/profimedia
Kustosica Cullen Chanel prije svega opisuje kroz prizmu njene spremnosti da sve preživi i uvijek zgrabi priliku za napretkom

Za manje od tjedan dana u britanskoj će prijestolnici u sklopu izložbe Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto koja uključuje pedeset odijela od tvida francuske dizajnerice Coco Chanel, pa i rozi komplet holivudske dive Lauren Becall, ulogu odigrati i dokumenti povezani s aktivnostima dizajnerice za vrijeme rata, piše The Guardian.

"Nismo mogli napraviti izložbu, a da se ne referiramo na njene poteze u doba rata", rekla je kustosica Oriole Cullen, koja je parišku izložbu iz 2020. upotpunila saznanjima o njenoj vezi s Velikom Britanijom te aktivnostima tijekom rata.

Prema dosad neviđenim dokumentima, ime Gabrielle, to jest, Coco Chanel, nalazi se na listi 400 000 ljudi o čijem sudjelovanju u otporu svjedoče službeni spisi.

"Tu je potvrda francuske vlasti, uključujući dokument iz 1957. godine koji potvrđuje njeno aktivno sudjelovanje u otporu", tvrdi Cullen.

Muzej V&A izložit će i dokaze o njenoj suradnji s Nijemcima u okupiranom Parizu, pa i transkripte poslijeratnog ispitivanja trojice nacističkih službenika koji su neovisno jedni o drugima upravo nju imenovali kao izvor od povjerenja.

"Novi dokazi je ne oslobađaju krivnje, već samo čine sliku složenijom. Samo možemo ustvrditi da je bila povezana s obje strane", objašnjava Cullen, koja Chanel prije svega opisuje kroz prizmu njene spremnosti da sve preživi i uvijek zgrabi priliku za napretkom.

Naime, prema mišljenju kustosice, dizajneričina sklonost samoočuvanju instinktivno je rezultirala njenim desnim uvjerenjima. Cullen tu sklonost vidi kao posljedicu djetinjstva provedenog u samostanu nakon majčine smrti te očeva nestanka.

Tijekom ranih 1940-ih Chanel je, piše The Guardian, bila u vezi s barunom Hansom Günther von Dincklage, što je iskoristila kako bi oslobodila nećaka Andréa Palassea.

O njenoj vezi s Velikom Britanijom pak svjedoči uljani portret Winstona Churchilla koji prikazuje upravo Chanel, kojoj su zbog veze s vojvodom od Westminstera nacisti dodijelili kodno ime "Westminster".

Malo se zna o njenoj vezi s britanskom proizvodnjom. Izložba uključuje crvenu, svileno-baršunastu večernju haljinu s odgovarajućim rukavicama do lakta, koje je za Chanel 1932. proizveo Manchester Velvet.

Tijekom tridesetih godina prošloga stoljeća Chanel je s ciljem korištenja britanskih materijala (lan iz Sjeverne Irske, čipka iz Nottinghama...) za proizvodnju svojih dizajna ustanovila i kompaniju British Chanel Ltd.

"Nismo željeli ignorirati ono što je radila tijekom rata, no ovo je prije svega modna izložba", naglasila je Cullen.

Postavit će njene krhke večernje komade, "večernje hlače" kojima je u mladosti skandalizirala francusko društvo, a jedan izložbeni prostor pripovijedat će priču o Chanelovu parfemu No. 5, koji su nosili Marilyn Monroe i Andy Warhol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:23