POVIJESNI MUZEJ

OTKRIVAMO DETALJE KADROVIRANJA Zašto je bivši ministar raspisivao natječaj baš na dan kada je imenovan mandatar Vlade

 Tomislav Krišto/CROPIX

Smjena, razrješenje ili zamjena nove i stare ravnateljice Hrvatskog povijesnog muzeja poprimila je obrise sapunice na kulturnoj sceni s elementima trilerskih zapleta.

No, za sagledavanje cijele situacije možda je najbolje samo pratiti kronologiju događanja vezanu za imenovanje. Kao dodatni puzzle u priči, komadić koji je nedostajao, stigao nam je u odgovoru od samog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, od kojega smo prije nekoliko dana tražili pojašnjenje oko imenovanja Matee Brstilo Rešetar za ravnateljicu.

Naime, do sada je bilo poznato, što je jučer u razgovoru za Jutarnji list i sam potvrdio, da je bivši ministar Berislav Šipuš, nakon provedenog natječaja, izabrao dosadašnju v.d. ravnateljicu Natašu Mataušić, a potom je odjednom izabrana nova ravnateljica.

Zaplet s dokumentom

Bivši je ministar izjavio da je natječaj za novog ravnatelja HPM-a raspisan u 2015. godini i vođen je sukladno svim zakonskim propisima; Muzejsko, tj.Upravno vijeće, imalo je nekoliko sjednica na kojima su članovi pregledali sve pristigle prijave i programe. Na natječaj se javljaju četiri osobe, među njima v.d. ravnateljice Nataša Matušić i viša kustosica Matea Brstilo Rešetar.

U ovo je dosadašnji ministar Šipuš potom upleo i zaplet s nestalim dokumentom. “Svojim sam potpisom 20. siječnja 2016. ovjerio Rješenje kojim sam imenovao dr. sc. Natašu Mataušić za novu ravnateljicu HPM-a, na mandat od četiri godine”, ispričao je Berislav Šipuš za Jutarnji list. Iako potpisano, to rješenje, tvrdi Šipuš, nikad nije napustilo zgradu Ministarstva kulture i otišlo put Gornjeg grada, nikad nije dobilo niti svoj službeni urudžbeni broj.

No u priči kako je natječaj za novog ravnatelja HPM-a bio raspisan 2015., nije bio uočen podatak kad je zapravo natječaj raspisan, kao i zašto je raspisan baš tada, s obzirom na to da nije postojao razlog za hitnost jer Nataši Mataušić nije istekao v.d. mandat?!

Datumi iz procedure

U međuvremenu, iz Ministarstva kulture prekjučer popodne stigao je odgovor na naš raniji upit o spornom imenovanju, koji nije reakcija na jučerašnji Šipušev istup jer je stigao u popodnevnim satima, prije izlaska novina.

“Sukladno članku 43. Zakona o ustanovama gospođa Nataša Mataušić, prof., imenovana je za vršiteljicu dužnosti ravnatelja, s danom 24. ožujka 2015. godine, ali najduže do godinu dana. Muzejsko vijeće Hrvatskog povijesnog muzeja raspisalo je natječaj za ravnatelja/icu koji je objavljen u Narodnim novinama broj 137 od 23. prosinca 2015. godine . U zakonskom roku na natječaj su pristigle četiri prijave, te je nakon provedenog natječajnog postupka gospođa Matea Brstilo Rešetar, prof., imenovana za ravnateljicu Hrvatskog povijesnog muzeja, s danom 01. veljače 2016. godine”, stoji u dopisu.

Iz ovih na prvi pogled šturih podataka iščitavaju se dvije u najmanju ruku zanimljive okolnosti. Prva da je natječaj raspisan 23. prosinca, iako, s obzirom na zakonsko trajanje v.d. funkcije do kraja ožujka, nije bilo hitnosti. Uz to je zanimljivo i da je natječaj mogao biti raspisan i puno ranije, a nepoznato je zašto nije. No, druga zanimljiva okolnost je ta da je raspisan baš dan nakon tzv. Dana velikog preokreta. Naime, Božo Petrov je 22. prosinca objavio da prekida pregovore s SDP-om, a istog je dana Tomislav Karamarko rekao kako njegova koalicija i Most imaju 78 potpisa. Dana 23. prosinca predsjednica je dala mandat Tihomiru Oreškoviću. Toga istog dana raspisan i natječaj za ravnatelja/cu HPM-a. I to, kako doznajemo, na inicijativu HPM-a. Vijeće potom raspisuje natječaj.

Povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, koji je lani organizirao skup o projektu novog HPM-a, tu situaciju slično komentira.

Uloga Vijeća

“Prije oko godinu dana bio je prvi natječaj za ravnatelja tog muzeja, tada se nitko nije javio! Nataša Mataušić postaje v.d. ravnateljica. Da se tada kandidirala, bila bi legitimna ravnateljica i nitko je ne bi mogao ‘smijeniti’. Također, unutar godinu dana njenog v.d. mandata mogao se bilo kad raspisati natječaj. No nije se raspisao. I onda odjednom hitno kandidiranje u vrijeme postizbornih događanja”, čudi se Zvonko Maković.

Miroslav Gašparović, član Upravnog vijeća HPM-a, koje je tijekom procedure dalo svoje mišljenje, inače ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, kaže da su oni kao Vijeće zapravo prepustili odabir ravnateljice ministru jer njihovo mišljenje i nije zakonski obvezujuće.

“Bila su četiri kandidata. Mi smo u našem mišljenju nešto malo više uvažili Natašu Mataušić, ali također i novoizabranu Mateu Brstilo. Obje su respektabilne, korektne i ozbiljne kandidatkinje. Žao mi je zbog Nataše Mataušić, čije se imenovanje zapravo moglo u prošlih godinu dana ranije riješiti. Ministarstvo ili HPM mogli su ranije predložiti raspisivanje natječaja Upravnom vijeću. Ovako je natječaj uletio u škare”, kaže Gašparović.

Matea Brstilo Rešetar imenovana je 1. veljače 2016. .

“Mi smo u svom mišljenju prepustili konačni odabir ministru”, zaključuje Gašparović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:58