LUKSOR

Otkrivena nova faraonska grobnica iz 18. dinastije stara 3500 godina

 -/Afp
Grobnicu su otkrili egipatski i britanski znanstvenici na zapadnoj obali Nila, gdje se nalaze slavne doline kraljeva, a iskapanja se nastavljaju

Nova grobnica, vjerojatno kraljeve supruge iz 18. dinastije kojoj su pripadali faraoni Akhenaton i Tutankhamon prije 3.500 godina, pronađena je u Luksoru, objavile su egipatske vlasti.
Tu kraljevsku grobnicu otkrili su egipatski i britanski znanstvenici na zapadnoj obali Nila gdje se nalaze slavne doline kraljeva, a iskapanja se nastavljaju, rekao je arheolog Mustafa Waziri, glavni tajnik Vrhovnog vijeća za egipatske starine.
No već "prvi elementi otkriveni u unutrašnjosti grobnice čini se upućuju na to da datira iz 18. dinastije", a smatra se da je ona bila vrhunac i najnaprednije razdoblje starog Egipta, rekao je Waziri.
Piers Litherland sa Sveučilišta Cambridge, a koji je voditelj ekipe britanskih znanstvenika u toj misiji, smatra da je novopronađena grobnica sagrađena za "kraljevu suprugu ili princezu".
Unutrašnjost ove grobnice u "lošem je stanju" jer su "brojni dijelovi i natpisi uništeni poplavama koje su podzemne prostorije ispunile naslagama pijeska i vapnenca", kaže egipatski arheolog Mohsen Kamel.
Egipat je zadnjih mjeseci predstavio više velikih otkrića posebno na nekropoli Sakkara južno od Kaira.
Ta zemlja od 104 milijuna stanovnika u teškoj je ekonomskoj krizi i računa da će upravo nova arheološka otkrića pomoći obnovi turizma, važne turističke djelatnosti koja je pretrpjela težak udarac zbog pandemije covida-19.
Taj sektor koji zapošljava dva milijuna ljudi i proizvodi više od 10 posto BDP-a zapravo se nije oporavio od Arapskog proljeća 2011.
Kairo već mjesecima obećava otvaranje "Velikog egipatskog muzeja" u Gizehu, no datum inauguracije još nije obznanjen.
Mnogi su predviđali da će se to dogoditi 2022., o 200. godišnjici otkrića kamena iz Rosette, zahvaljujući kojem je Jean-François Champollion dešifrirao pismo antičkog Egipta, i stogodišnjici otkrića grobnice faraona-dječaka Tutankamona.

Iz egipatskog Ureda za promociju turizma kažu da je u planu širenje mreže cesta i autocesta, te izgradnja pruga za brze vlakove, to bi regiju Nila i Crveno more povezali s Mediteranom. Radovi vrijedni oko milijardu dolara trebali bi biti dovršeni do 2025., omogućit će da turisti mogu, primjerice, puno brže putovati do piramida u Gizi.

Egipat ima planove više se fokusirati na medicinski, vjerski i ekoturizam, te raditi na poticajima novih investicija u privatni sektor. U Egiptu je prošle godine otvoreno 430 novih turističkih objekata - razni hoteli,centri za ronjenje, turističke agencije -

što je otvorilo dodatnih 4 500 radnih mjesta u turizmu. Egipatske vlasti planiraju održivim rješenjima povećati broj turista na

30 milijuna godišnje, uz prihod od 30 milijardi dolara do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:15