POVRATAK IZLOŽBI

Otvara se ‘Breaking News‘! Prva izložba Muzeja za umjetnost i obrt nakon stradavanja u potresu

 MUO
Iako čak 20 muzeja od 32 još ne može otvoriti svoja vrata nakon potresa, u MUO danas se otvara izložba Svjetlana Junakovića

"Breaking News" naziv je izložbe Svjetlana Junakovića koja će se otvoriti danas u Muzeju za umjetnost i obrt. Ovo je ujedno i prva izložba koju otvaraju u MUO nakon što je ova muzejska institucija stradala u potresu.

Nedavno je, podsjetimo, održan sastanak ravnatelja zagrebačkih institucija, kada su ustanovili da čak 20 muzeja od 32 ne može otvoriti još svoja vrata nakon potresa.

S obzirom na to da je MUO bio jedan od teže stradalih muzeja nakon potresa, pitamo ravnatelja ove institucije Miroslava Gašparovića, kako to da su tako brzo uspjeli otvoriti svoja vrata: "Ne otvaramo čitav muzej, već izložbeni program koji se nalazi u prizemlju ove institucije. Prizemlje je, srećom, bilo u dobrom stanju i nakon potresa. Kako nam je stalo da se što prije vratimo u normalu, počeli smo s predviđenim programom. Predvidjeli smo i u drugoj polovici listopada izložbu o 140 godina muzeja, koju smo također planirali ranije. Zvat će se "Protreseni MUO", kako bismo na neki način ukazali na slučajnost, da je samo par mjeseci prije nego što smo otvorili obljetnički izložbu, muzej oštećen u potresu. Nakon ovih izložbi, nastavit ćemo sa sanacijom muzeja".

image
Svjetlan Junaković Karijatida
MUO

Svjetlan Junaković, široj publici najpoznatiji po svojim međunarodno priznatim ilustracijama, za koje je dva puta bio nominiran za prestižnu nagradu za dječju ilustraciju Hans Christian Andersen, i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti, na izložbi je, kako nam govori, radio punih pet godina: "Toliko je prošlo od moje zadnje izložbe u Gliptoteci HAZU. Naslov "Breaking News" dao sam po nekoliko crteža koji su nastali prije ove čitave situacije, tako da se sve slučajno poklopilo. Razmišljao sam, naprosto, o tome što bi bilo da izložba jednom bude prijelomna vijest, na naslovnici novina" govori. Osim crteža i jedne slike, vidjet ćemo mnoštvo skulptura. Dobar dio tih skulptura koje ćemo vidjeti na izložbi, njih četrdeset osam, su pušači. "Kad sam počeo raditi, naprosto se cigareta nametnula kao dio kompozicije" govori Junaković.

Autor se bavi interpretacijama glava sa šibenskih katedrala, Matrisseove slike Ples, aktova, Casanove i sl.

Svjetlan Junaković bavio se i animiranim filmom, a to što se bavi skulpturom povratak je u njegov izvorni medij. Naime, diplomirao je kiparstvo na Accademiji di Belle Arti di Brera u Milanu 1985. godine.

Izložba ostaje otvorena do 18. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:16