U SVJETLU

Otvara se izložba Matka Trebotića, predstavlja najnovije radove nastale tijekom 2019. i 2020.

Matko Trebotić
 Vojko Basic/Cropix
‘U svjetlu‘ naziv je izložbe koja se večeras otvara u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac, a povod joj je Dan Sveučilišta u Splitu

"U svjetlu" naziv je izložbe Matka Trebotića koja se večeras otvara u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac, a povod joj je Dan Sveučilišta u Splitu i počasni doktorat koji je dodijeljen našem istaknutom umjetniku.

Na izložbi Trebotić predstavlja najnovije radove nastale tijekom 2019. i 2020. godine, među kojima su i dva platna naslikana u vrijeme karantene, naslovljena "Mediteran u doba korone". Sve su slike velikih dvometarskih dimenzija i ostvarene su u kombiniranoj tehnici na platnu.

image
Matko Trebotić


"Može li biti bolje metafore raspona ljudske sudbine od događanja i trenutka koji komprimiraju situaciju za život opasne ugroze s vrhuncem društvene promocije?", piše u predgovoru izložbi kustos i nekadašnji ravnatelj splitske Galerije umjetnina Branko Franceschi, danas na čelu zagrebačke Moderne galerije. "Tom trajnom srazu intimnog i javnog, po kojem se ravnaju plime i oseke umjetničke karijere, Trebotić je u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac odgovorio meditativnim nizom kompozicija kojima suvereno, s lakoćom i jasnoćom metijerskog iskustva određuje mentalne obrise svog i našeg kulturološkog krajolika", navodi Franceschi i dodaje da je riječ o trenutačnoj manifestaciji projekta koji je Trebotić započeo davno, 70-ih godina prošloga stoljeća navoženjem bračke zemlje u tloris srednjovjekovne crkvice izveden na podu galerije u Düsseldorfu. "Pedeset godina kasnije, grandiozne ambijentalne geste napušta u korist tihog toka slikarske materije i znakova koji se s istovjetnim intenzitetom, naizgled bez kraja i početka, u stvaralačkom automatizmu kondenziraju i raspršuju u zadovoljstvu zapisivanja kozmički određenog umjetnikovog sada i ovdje".

image
Vojko Basic/Cropix


Franceschi pišući o Trebotićevoj naraciji o zavičaju, kulturnom i geografskom, koja se tijekom godina razvijala u ciklusima koji su se razlikovali koloritom, kompozicijom i atmosferom, podsjeća na slikareve bijelo-plave slike morske pjene i neba predstavljene 2015. u Galeriji umjetnina. Zaključuje da Trebotić slika kontinuirano u uvjerenju da je stvaralaštvo isto toliko pitanje nadahnuća koliko i radne etike te da se mijene u njegovu radu događaju postupno u procesu izvedbe. "Tako se i ova inačica s vremenom reducirala prema fluidnoj modro-bijeloj varijanti slike artikulirane koloristički snažnim partijama i poljima", ističe Franceschi koji najnoviju etapu Trebotićeva rada naziva slikarstvom toka svijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:02