‘VILA BEZ PROZORA‘

‘Otvoreno‘ je prizemlje kuće u centru Zagreba koja je izazvala burne reakcije: Vidi se slavni Bakićev ‘Bik‘, a tik do - grafiti

Skulptura u obiteljskoj vili predsjednika NO-a Adris grupe Ante Vlahovića

 Lucija Ocko/Cropix/
Kuću je projektirao Eduardo Souto de Moura, dobitnik Pritzkera, u suradnji s domaćim arhitektima 3LHD

Pročelje kuće u Preradovićevoj ulici čiji je vlasnik Ante Vlahović, predsjednik NO-a Adris Grupe, bilo je dulje vrijeme zatvoreno prema ulici. No, ovih je dana u prizemlju kuće otvorena galerija.

S ulice se sada vidi skulptura "Bik", rad našeg vrhunskog kipara Vojina Bakića. Još dok je prije nekoliko godina sagrađena, obiteljska kuća na broju 11 donekle je izazvala kontroverze svojim zidom bez prozora prema ulici. No već se tada najavljivalo da će u prizemlju biti postavljen poznati kip, te da će taj galerijski dio pročelja biti svojevrsna komunikacija s prolaznicima.

Skulptura je inače brončani odljev poznatog kipa kojeg je Bakić izradio 1956. godine, treći po redu.

image

Bakićev bik

Lucija Ocko/Cropix

Prvog, Grad Antwerpen za zbirku Middelheim muzeja na otvorenom otkupljuje te je predstavljen te godine na EXPO-u u središtu tog grada. Bik je potom izložen u parku skulptura 1961.godine i od tad se tamo nalazi.

Potom, Gradska uprava njemačkog grada Marla zainteresirala se za otkup Bika pa od autora naručuje izradu drugog odljeva koji se 1959. postavlja u gradski park. U početku je Bik bio izložen u Hertenu, a danas se nalazi na trgu u gradiću Glonnu.

Sada je u Zagrebu postavljen treći.

image


Skulptura u obiteljskoj kući

Lucija Ocko/Cropix

Kuću u Preradovićevoj djelo je poznatog svjetskog portugalskog arhitekta, dobitnika Priztkera. Eduardo Souto de Moura kuću je projektirao u suradnji s domaćim arhitektima, studiom 3LHD. Kuća je pročeljem izazvala burne komentare, no činjenica ostaje da je to rijetko djelo arhitekture u Zagrebu koje potpisuje arhitekt svjetskog renomea, koji je dobitnik najvažnije arhitektonske nagrade.

Uostalom kuća s takvim "zatvorenijim" pročeljem ima u mnogim gradovima u svijetu. Nažalost uz ovaj novouređeni izlog - galeriju već je danas osvanuo grafit, d, Dinamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:22