WILLIAM SHAKESPEARE

Ovako je stvarno izgledao Shakespeare: Prodaje se portret koji je po svoj prilici jedina slika izrađena za njegova života

Portret Williama Shakespeare umjetnika Roberta Peakea za koji se vjeruje da je jedini potpisani i datirani portret Shakespearea izrađen za njegova života

 Kirsty O‘connor/Pa Images/Profimedia/Kirsty O‘connor/pa Images/profimedia
Vlasnik portreta djelo Roberta Peakea, dvorskog slikara kralja Jamesa I., prodaje putem privatnog ugovora, bez aukcije

Portret koji neki smatraju jedinom potpisanom i datiranom slikom najpoznatijeg engleskog pisca Williama Shakespearea izrađenom za njegova života prodaje se za više od 10 milijuna funti, piše The Guardian.

Vlasnik portreta, koji želi ostati anoniman, djelo Roberta Peakea, dvorskog slikara kralja Jamesa I., prodaje putem privatnog ugovora, bez aukcije.

Djelo koje datira iz 1608. godine trenutno je izloženo u Londonu. Do 1975. godine visjelo je u knjižnici nekadašnjeg doma obitelji Danby na sjeveru Engleske, a otad je u privatnom vlasništvu.

Prodavači slike tvrde da Shakespearea i Peakea "mnogo toga" povezuje te da je umjetnik običavao po narudžbi slikati portrete visoko pozicioniranih članova dvora i jakobinskog društva.

Među ostalim kažu i da je Peake radio u Clerkenwellu u Londonu, u prostoru gdje su se održavale probe nekih Shakespeareoveovih drama.

Duncan Phillips, stručnjak za umjetnost koji je uoči prodaje proučio djelo, kaže da za taj portret postoji više dokaza nego za ikoju znanu sliku slavnog dramaturga.

"Djelo sadrži monogram i datirano je, a autor portreta je umjetnik ozbiljna statusa koji je bio povezan s umjetnikom koji je izradio sliku za zbirku Shakespeareovih drama ‘First Folio‘.

Zahvaljujući obitelji koja je obožavala Shakespearea, u čijem se vlasništvu nalazila, slika kroz 400 godina nije pretrpjela gotovo nikakvu štetu", smatra Phillips.

Stručnjak za Shakespearea Michel Dobson je pak za Daily Mail rekao da su ideje da je to slika Shakespearea samo "nadanja".

Ovo nije prvi portret za koji se tvrdilo da je nastao tijekom Shakespeareova života. Primjerice, 2015. je godine botaničar i povjesničar Mark Griffiths rekao da je pronašao sliku za koju je vjerovao da je jedini autentični portret pisca izrađen za njegova života.

Tvrdio je da gravura na naslovnoj stranici 400 godina stare knjige "The Herball of Generall Historie of Plantes" sadrži četiri prepoznatljive figure, uključujući Shakespearea u dobi od 33 godine.

2009. godine se pak pričalo o portretu koji je izložen u gradu Stratford na Avonu (Stratford-upon-Avon), no Sir Roy Strong, bivši ravnatelj muzeja V&A te Nacionalne galerije portreta(National Portrait Gallery) je rekao da je ideja da slika prikazuje Shakespearea "besmislica".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:51