Stiže nova generacija

Ove tri mlade slikarice na dobrom su putu da postanu zvijezde. Pogledajte njihove radove

Monika Sinković

 Zen Contemporary Art Gallery
Zagrepčanka, Dubrovkinja i Križevčanka na svojim slikama prikazuju svijet koji ih okružuje, svaka na sebi svojstven način, od figuracije do apstrakcije

U Zen Contemporary Art galeriji prošli je petak otvorena nova skupna izložba pod nazivom "Young Talented Female Artists" s radovima tri mlade slikarice: Marte Katavić, Mihaele Rašice i Monike Sinković. Iako je program ove nove zagrebačke galerije fokusiran na predstavljanje afirmiranih likovnih umjetnika mlađe i srednje generacije, povremeno će, prema riječima vlasnice, nezavisne kustosice i povjesničarke umjetnosti Frankice Mitrović Mihić, organizirati i izložbe mladih, perspektivnih umjetnika.

"Cilj je ovakvih projekata otkrivanje novih talenata, isticanje inovativnih ideja te pružanje podrške mladim umjetnicima u njihovu razvoju, pritom omogućiti široj publici upoznavanje s novim generacijama likovnih umjetnika."

Slike triju mladih slikarica otkrila je tijekom posjeta Akademiji likovnih umjetnosti. Mihaela Rašica i Monika Sinković nedavno su diplomirale, a Marta Katavić studentica je posljednje godine slikarstva. Svojim slikama prikazuju svijet koji ih okružuje, svaka na sebi svojstven način, u rasponu od figuracije do apstrakcije.

"Radovi ovih slikarica privukli su me svojom svježinom i modernošću. Vjerujem da će, s obzirom na njihovu kvalitetu, predanost radu i izraziti talent, u nadolazećim godinama ostaviti prepoznatljiv trag na likovnoj sceni. Njihove vividne slike, koje su ponekad jasno figurativne, a ponekad bliže apstraktnim kompozicijama, predstavljaju balans boja, oblika i kompozicija."

image

Mihaela Rašica, Frankica Mitrović Mihić i Monika Sinković pokraj radova Marte Katavić

Zen Contemporary Art Gallery
image

Postav izložbe triju mladih umjetnica u Zen Contemporary Art Gallery u Zagrebu

Zen Contemporary Art Gallery

Marta Katavić rođena je 2000. u Križevcima. Studentica je posljednje godine slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Matka Vekića i dobitnica Rektorove nagrade te nagrade publike u sklopu natječaja za mlade umjetnike "Erste Fragmenti 19" 2023.

"Svojim ekspresivnim slikama, koje plijene energičnošću, preispituje realnost i što to točno vidimo, kakve veze imaju osjećaji i doživljaji s kreiranjem stvarnosti. Njezini impresivni i slojeviti radovi potiču nas na razmišljanje, ostavljajući otvorene mogućnosti interpretacije djela", kaže Frankica Mitrović Mihić.

image

Monika Sinković

Zen Contemporary Art Gallery
image

Marta Katavić

Zen Contemporary Art Gallery

Mihaela Rašica rođena je 1997. u Dubrovniku. Diplomirala je 2023. na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo. U jesen 2023. upisala je još jedan diplomski studij, slikarstvo, u klasi prof. Matka Vekića.

"Svojim umjetničkim radovima ova umjetnica nastoji prenijeti divljenje prema samom životu, svim njegovim pojavama i oblicima", tumači galeristica. "Na njezinim slikama prevladavaju jednostavni motivi i predmeti iz svakodnevnog života, kojima na platnu različitim slikarskim tehnikama nastoji udahnuti novu snagu tako da ti motivi iskoče iz svoje ‘uobičajenosti‘ i zažive svojim autentičnim, slikarskim životom. Iako se uglavnom posvetila slikarstvu, kiparstvo i poezija su joj također bliski."

image

Mihaela Rašica

Zen Contemporary Art Gallery
image

Mihaela Rašica

Zen Contemporary Art Gallery

Monika Sinković rođena je 1997. u Zagrebu gdje je i diplomirala 2023. na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Tomislava Buntaka.

Kako ističe kustosica izložbe, ona u svom radu koristi tehniku uljanih boja "istražujući prozračne nanose kako bi postigla osjećaj svježine te nastoji dočarati idiličan svijet koji je odvojen od užurbanog gradskog života i svakodnevnih životnih obveza. Stoga uglavnom slika mirne krajolike obasjane prirodnim svjetlom s motivima seoske idile. Njezine slike slave užitak koji joj priroda nudi: izolaciju, mir i lakoću."

S obzirom na to da često posjećuje Akademiju likovnih umjetnosti "u potrazi za mladim talentima, kako joj se čine nove generacije, koje medije i stilove preferiraju? Ima li neka dominantna struja?

"Primjećujem da ima dosta potencijala jer mi skoro svaki put netko zapne za oko. Naravno da ima puno studenata i da rade u različitim medijima, od slikarstva, kiparstva i grafike do animiranog filma i novih medija, ali ja sam nekako ostala najprivrženija tradiciji, odnosno slikama i skulpturama", kaže Frankica Mitrović Mihić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:57