VELIČANSTVENI

Ovo je 10 najljepših dvoraca i palača u Hrvatskoj koje su odabrali korisnici Google Mapsa! Neki će vas iznenaditi...

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix
Nagrada Zlatni pin je zapravo priznanje korisnika i putnika koji su posjetili mjesto

Google je nagradio 10 najljepših dvoraca i palača u Hrvatskoj na temelju ocjena i recenzija korisnika Google Mapsa, te je prvi puta kod nas dodijeljena nagrada Zlatni pin u kategoriji „Dvorci i palače“. Među nagrađenima su dvorac Trakošćan, dvorac Eltz, Stari grad Čakovec, Trsatski kaštel, Dvorac Veliki Tabor, Stari grad Ozalj, kaštel Morosini-Grimani, Frankopanski kaštel Krk te Dioklecijanova palača i palača Sponza.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Ideja o dodjeli nagrada najbolje ocijenjenih mjesta nastala je u Poljskoj u sklopu proslave 15. rođendana Google Mapsa.

"Kako su projekt vrlo dobro prihvatili ne samo dobitnici, već i korisnici koji su osjetili lokalni ponos, Google je odlučio projekt proširiti i na druge zemlje. Tako se od ove godine projekt provodi i u Hrvatskoj gdje je Google nagradio lokacije u kategoriji „Dvorci i palače“. Sukladno tome, odabrani su dvorci i palače koji su dobili najvišu prosječnu ocjenu korisnika Google Mapsa.", stoji u dopisu koji je poslan ovim povodom.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Među dobitnicima su veličanstveni, impresivni, raskošni dvorci i palače koje svojim jedinstvenim izgledima i brojnim legendama oživljavaju duh prošlih vremena i pričaju priču o bogatoj prošlosti Hrvatske. Od arheoloških lokaliteta, srednjovjekovnih gradova, romantičnih jezera i parkova pa sve do remek djela rimske arhitekture.

„Nagrada Zlatni pin je posebno priznanje jer iako ga dodjeljujemo mi kao tvrtka, on je zapravo priznanje korisnika i putnika koji su posjetili mjesto. Zahvaljujući njihovom angažmanu i ocjenama, nagradili smo deset dvoraca i palača s kipićima Zlatni pin“, izjavio je Joško Mrndže, direktor Googlea za regiju Adriatic.

image

Lokacije odabranih

Za one koji žele otkriti više o hrvatskim dvorcima i palačama ili ih planira posjetiti, Google je pripremio e-knjigu „Putevima dvoraca i palača", za učinkovitije planiranje putovanja. Između priča o dvorcima može se pronaći savjete i trikove koji će biti od velike pomoći tijekom putovanja, kao što su primjerice Live View, Google Lens, Multisearch i brojne druge aplikacije. E-knjiga je dostupna za besplatno preuzimanje ovdje.

Među odabranima su i neki dvorci koji su relativno manje poznati od drugih, što je dobro i za domaće turiste. Primjerice Stari grad Čakovec, najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik u Međimurju. U doba češko-austrijske porodice Althan, stara renesansna palača pretvorila se u monumentalni barokni dvorac koji je danas simbol identiteta i tradicije Međimurske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 07:20