INSPIRACIJA ILI?

Ozbiljne optužbe za modnu kuću Louis Vuitton: ‘Prisvojili ste naše narodne, vezene košulje‘

Henri Matisse, La Blouse roumaine, u čast Yvesa Saint Laurenta

 Sandrine Marty/afp/profimedia/Sandrine Marty/afp/profimedia
Ovo nije prvi put da La Blouse Roumaine proziva nekog dizajnera. 2017. je godine prozvala američku dizajnericu Tory Burch

Košulja koju je svjetski poznati brend uključio u svoju kolekciju LV by The Pool postala je predmetom prijepora između Rumunjske, organizacije La Blouse Roumaine i modne kuće Louis Vuitton. Kako tvrdi rumunjska ministrica kulture Raluca Turcan, taj model isuviše nalikuje tradicionalnoj rumunjskoj vezenoj košulji, koja pripada UNESCO-voj svjetskoj baštini. Ministrica je, piše The Guardian, stoga najavila da će od Louis Vuittona zatražiti da prizna rumunjske korijene košulje koja je dio ovogodišnje kolekcije spomenute luksuzne modne kuće.

La Blouse Roumaine, internetski kolektiv posvećen promociji vezene rumunjske košulje poznate kao ‘ie‘, brend je prozvala zbog "kršenja kulturnih prava" nekoliko zajednica nakon što je sličnu košulju izbacio pritom ne napomenuvši da je riječ o simbolu rumunjskog folklora.

Organizacija je na društvenim mrežama od Louis Vuittona zatražila da primjerke uklone dok se ne ostvari dogovor o upotrebi kulturnog dizajna te ga se primjereno ne potpiše.

"Moramo zaštititi svoju nematerijalnu kulturnu baštinu. Naše je kulturološko pravo izraziti svoj identitet kroz odjevne predmete, kroz te tradicionalne kostime. Oni čine dio rumunjske povijesti", ustvrdila je Andreea Diana Tanasescu, osnivačica La Blouse Roumaine za Associated Press.

La Blouse Roumaine modnu je kuću optužila za "kulturalno prisvajanje" te je pozvala da oda priznanje izvoru inspiracije.

Dodali su i da se dizajnerski komadi često prodaju po nerazumno visokim cijenama dok se istodobno "uklanjaju njihov kulturalni značaj, autentičnost i priče koje vješti rumunjski obrtnici ručno upliču u svaku nit".

"Zatražit ćemo da Louis Vuitton prizna baštinu i kulturnu vrijednost tradicionalne košulje s vrpcama", komentirala je na Facebooku Turcan te dodala da je to prilika za međunarodno priznanje "neprocjenjive vrijednosti rumunjske tradicije".

Ovo nije prvi put da La Blouse Roumaine proziva nekog dizajnera. 2017. je godine prozvala američku dizajnericu Tory Burch zbog sličnosti između tradicionalnog rumunjskog kaputa i jednog od komada iz njene kolekcije za 2018. godinu.

Burch je naknadno izmijenila opis odjevnog predmeta rekavši da su "propustili kao referencu navesti lijepi rumunjski kaput koji je inspirirao jedan od naših komada".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 08:06