IZGLEDA BOLJE?

Peticija kruži Zagrebom, potpisuju ju ugledni arhitekti: ‘Zadržimo skele na Katedrali - TRAJNO!‘


Zagrebačka katedrala

 Zeljko Puhovski/Cropix
Pokretači ove peticije smatraju da nikad nije izgledala bolje nego sad, s ‘nabrijanom‘ novom skelom. Pokrenuo ju je Filip Pračić, a predstavljamo vam i njegov prijedlog

"Zadržimo skele na Zagrebačkoj katedrali - TRAJNO!", ime je peticije koja ovih dana kruži webom među Zagrepčanima. Ova peticija teži trajnom zadržavanju skela na tornjevima katedrale, a razlog je, kako saznajemo, taj što pokretači ove peticije smatraju da nikad nije izgledala bolje nego sad, s "nabrijanom" novom skelom.

"S trenutnom skelom zagrebačka katedrala izgleda bolje nego ikad, a njenim zadržavanjem značajno bismo smanjili troškove daljnje restauracije koja time postaje nepotrebna.", stoji u peticiji.

image

Prijedlog za katedralu

Filip Pračić
image

Zagrebačka katedrala.

Damjan Tadic/Cropix

"Krajnji cilj peticije je otvaranje skeletnih tornjeva kao novog zagrebačkog javnog prostora. Tako bi se stvorio novi atraktivni javni prostor", zaključuje se u peticiji uz riječi kako je "došlo vrijeme da se stvari nikad ne promjene!".

Naime, zagrebačka katedrala je još od 40-ih godina manje više stalno pod skelom ili dijelom pod skelom, koja se doima vječnom. I kad je konačno izgledalo da će doći kraj obnovi, Zagreb je pogodio potres i radovi na obnovi su se samo povećali. Nedavno je postavljena i velika novija skela.

"Nešto više od 80 godina zagrebačka katedrala gotovo se kontinuirano nalazi pod skelama. Zbog ove dugogodišnje tradicije postavlja se pitanje: nije li skela dio stalnog postava Katedrale? Čuvanje i održavanje skele – ironično – tako treba gledati kao dio očuvanja graditeljskog nasljeđa i ambijentalne vrijednostikatedrale. Mnogi su komentirali kako je sjeverni toranj koji je trenutno obložen novim skelama prekrasan, a lako je zamisliti da bi Katedrala s oba tornja obavijena u tako lijepo isprojektirane skele izgledala ljepše nego ikad.", smatra Filip Pračić, arhitekt, koji je pokrenuo peticiju.

Zanimljivo je i što peticija predlaže izgradnju pristupa tornjevima te otvaranja skeletne konstrukcije kao - novog, autentičnog i neviđeno atraktivnog javnog gradskog prostora. "Između ostalog, kako su velike površine gradskog prostora u vlasništvu Crkve, ovom gestom Kaptol bi vratio dio prostora građanima. Također, ostavljanjem skele kao trajnog postava dokinuli bismo ikakvu potrebu za daljnjom rekonstrukcijom i renovacijom Katedrale, što bi uštedjelo bajoslovne iznose novca koji ću u suprotnom bioti utrošen u nju." kaže F. Pračić, čiju je peticiju već potpisalo sto sugrađana.

image


Zagrebačka katedrala

Zeljko Puhovski/Cropix

Dodaje kako Zagrebačka katedrala u arhitektonskom smislu ne predstavlja posebno ostvarenje u europskom kontekstu, međutim ovakvom intervencijom i javnim prostorom na tornjevima, ona bi postala unikatna pojava bez presedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 18:33